Smiley face
U kategoriji Komentar, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Ostaje naziv Kuršumlijsko-podujevska ekonomsko-tehnička škola, za sada!

Autor 25 avg 2018

KURŠUMLIJA- Gašenjem po dve kuršumlijske i podujevske srednje škole, koje su radile u Kuršumliji, i osnivanjem dve nove sa najblaže rečeno čudnim nazivom, Vlada Republike Srbije, odnosno Ministarstvo prosvete izazvali su veliko nezadovoljstvo građana.

Većini najviše smetaju nazivi škola: Kuršumlijsko-podujevska ekonomsko-tehnička škola i Kuršumlijsko-podujevska gimnazija. Građani se pitaju zašto škole u Kuršumliji u svom nazivu imaju i Podujevo, koje je na Kosovo. Uz razumevanje da je to politička odluka jer još uvek postoje kosovske opštine čiji se funkcioneri biraju po srpskom izbornom zakonu, pa je verovatno to bio motiv da se zadrži naziv Podujevo, građanima ipak smetaju ovakvi nazivi škola.

Mi smo se malo raspitali kako škole dobijaju nazive i kako može da se ime škole promeni.

Osnivač srednjih škola je Ministarstvo prosvete, za razliku od osnovnih čiji su osnivači opštine.

Naziv srednjoj školi daje školski odbor a saglasnost daje Ministarstvo prosvete. Što se tiče ove dve novoosnovane srednje škole u Kuršumliji Ministarstvo prosvete je imenovalo i privremene školske odbore od pet članova, čiji je zadatak da usvoje statute škola i obavljaju posao iz svog domena do izbora „pravog“  školskog odbora od devet članova (tri iz redova zaposlenih, tri iz saveta roditelja i tri, koje predlaže lokalna samouprava).

Po zakonu ovaj privremeni školski odbor može da promeni naziv škole, na primer, u Gimnazija Kuršumlija ili Ekonomska tehnička škola Kuršumlija. Međutim, tu ima jedan mali problem. Naime, takvi predlozi mogu da se pošalju Ministarstvu prosvete do kraja kalendarske godine a ako ono da saglasnost promena naziva se vrši između dve školske godine, odnosno tokom letnjeg školskog raspusta, nikako u toku školske godine. To znači i kad bi ovi školski odbori koliko danas  promenili naziv školama i poslali Ministarstvu, ako bi ono i dalo saglasnost, promena naziva bi se izvršila tek na leto sledeće godine. To znači da će svim učenicima na kraju nastupajuće školske godine u diplomama pisati da su završili Kuršumlijsko-podujevsku ekonomsku-tehničku školu, odnosno Kuršumlijko-podujevsku Gimnaziju.

Pošto ovakvi nazivi školama nisu dati slučajno verovatno će bar nekoliko godina ove škole zadržati ova imena.

Inače, školski odbor Kuršumlijsko-podujevske ekonomsko tehničke škole je juče usvojio statut nove škole.

Drugo, kako smo saznali u ovoj školi neće biti viška zaposlenih odnosno svi zaposoleni iz Ekonomske škole i podujevsje tehničke škole radiće u novoosnovanoj školi.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=84372

25 avg 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

9 komentara za “Ostaje naziv Kuršumlijsko-podujevska ekonomsko-tehnička škola, za sada!”

  1. Glup predlog,da gluplji nije mogao da bude !!! Kakav je cilj ovakvoj odluci nije mi jasno ???

  2. Moje dete u tu školu da ide neće i ako smo se na žalost upisali …..MI PODUJEVO NISMO… BRUKA I SRAMOTA SRAM VAS BILO…

  3. Sigurno predlog neke opajdare iz podujeva.Pa bih predlozio da ovi sto vole da se nosi tako ime skole neka idu u podujevo a Kursumliju da ostave na miru i kako je bilo do sada

  4. Od najbolje škole napraviste cirkus, ČEMU PROMENA IMENA?

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up