U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

“Osveženje” u Prokuplju

Autor 1 jul 2019

PROKUPLJE- Prokupački Dom kulture, manifestacijom „Kulturno leto“, koje se u ovom gradu održava već petu godinu zaredom, i raznovrsnim programima iz oblasti likovne, muzičke, književne, pozorišne i druge umetnosti, svoje posetioce „osvežava“ u ove vrele letnje dane i večeri.
Veče kafanske pesme je program koji uvek podseti na sve one lepe kompozicije, koje su se godinama pevale u srpskim kafanama. Ali kafana ne bi imala tu čar, kažu organizatori, da u njoj nema smeha i poznatih srpskih aforističara.

Iz Leskovca je ove godine svoje aforizme za Prokupčane govorio Zoran Jovanović, autor knjige o kafanskim dijalozima.
Kako je Aleksinac na puno načina bio centar aforizama, a ovaj grad je objavio i antologiju srpskog aforizma, prokupački Dom kulture je ugostio i autore te knjige Ivana Matejevića i Slavomira Vasića.
Kao domaćin na ovoj večeri, kada je reč o ovom delu programa, bio je Dragan Ognjanović, dobitnik Vibove nagrade.
Na ovoj veoma sadržajnoj večeri nastupili su i solisti, koji su ljubitelje kafanske pesme vratili u vreme kada se ona više „slavila“. Bilo je tu kompozicija koje su neke starije sugrađane vratile u mladost. Kompoziciju “Đelem đelem”, svojevrsnu romsku himnu, otpevala je Tijana Jašarević uz pratnju orkestra Doma kulture, dok se Ivan Stojanović predstavio pesmom „Ne kuni me, ne ruži me majko“. Slaviša Stolić je razveselio prisutne pesmom „Jesen u mom sokaku“, dok je Milena Kostić pevala o „Crnim kosama“.
Kako su se brojni izvođači i aforističari smenjivali, tako je publika bila sve raspoloženija, a aplauzima i ovacijama je pokazala da je organizator i ove godine napravio pun pogodak i da ovakve večeri ne treba da čekaju samo „Kulturno leto“, već da treba da ih ima češće u toku godine.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=468824

1 jul 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up