U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Otkazani “Dani višnje” u Merošini: Ovakva proslava bila bi so na ranu proizvođačima

Autor 14 juna 2018

MEROŠINA- Tradicionalna manifestacija „Dani višnje“, zakazana za ovaj vikend, neće biti održana zbog niske otkupne cene višnje i najavljenog bojkota nezadovoljnih proizvođača.

Nakon 14 uzastopnih godina, Merošina ostaje bez jedine turističko-zabavne manifestacije. Razlog je, kažu organizatori, niska otkupna cena višnje koja se kreće oko 40 dinara za kilogram, što je kako smatraju proizvođači, sramotno niska cena koja ne pokriva ni troškove.

Beračima se berba plaća 15 do 20 dinara po kilogramu, a isto toliko iznose troškovi obrade, osiguranja, đubriva. Nikakvu zaradu nemamo sa cenom od 40 dinara“-kažu proizvođači.

U merošinskom kraju ima oko 2000 hektara pod višnjom, a oko 90% stanovništva bavi se proizvodnjom višanja, što ovu poljoprivrednu kulturu čini najvažnijim izvorom prihoda za merošinske poljoprivrednike. Godinama unazad baš u Merošini cena višnje bude najniža u okruženju.

Ne bi imalo smisla da bilo šta proslavljamo u ovakvoj situaciji. Cena višnje je izuzetno niska, zbog čega su proizvođači ogorčeni i bilo kakva manifestacija, zabava ili ručak samo bi im dolili so na ranu. Zbog toga smo u dogovoru sa lokalnom samoupravom i predsednikom Nešićem odlučili da ove godine nikakvom manifestacijom ne obeležavamo dane berbe– kaže Miloš Milošević direktor Narodne biblioteke koja je bila glavni organizator manifestacije.

Nekada su na ovoj manifestaciji nastupali najpoznatiji bendovi iz naše zemlje, poput Riblje Čorbe, Kerbera i Galije, a ove godine nakon 14 godina neće biti ni simboličnog obeležavanja berbe.

 

 

Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
download udemy paid course for free
download redmi firmware
Download WordPress Themes
free download udemy paid course

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=81813

14 juna 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “Otkazani “Dani višnje” u Merošini: Ovakva proslava bila bi so na ranu proizvođačima”

 1. realni

  ajmo da je preselimo u Gornju Srrazavu,

 2. Nenad Vuksanović

  Možda će mudri ministar Nedimović imati neki umesan komentar. Tipa: “Ne odredjuje država cenu višnje! ” Ili: “Gradjani, kupujte krave i sadite borovnice.” Jadna li si, Srbijo!

 3. Milisav

  Blacani, otkazite slobodno i sljivijadu.

 4. Jašta

  U Rusiji je cena višnje 3,5 – 4 € za kilogram, a kod nas hladnjačari voćarima plaćaju 0,25 €

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up