U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Otkriven spomenik borcima palim u ratu na Kosovu

Autor 5 dec 2018

BLACE- U Blacu je danas orkriven spomenik i odata počast borcima palim u ratu na Kosovu. Sa teritorije blačke opštine na Kosovu je stradalo šest vojnika:

Ivan Živković iz Stubla (1973-1999) stradao u mestu Dulje, Vladan Veljković iz Kačapora ( 1970-1999) stradao u Uroševcu, Nebojša Đorđević iz Brestova( 1970-1993 ) stradao u Glogovcu, Milovanović Smiljko iz Vrbovca(1967 – 1999) stadao u Krpimelju,Milan Nikolić iz Kačapora (1972 – 1999) stradao u Đakovici, Mirčeta Milovanović iz Vrbovca – (1970-1999)stradao u mestu Dulje.

Njima je danas odata počast i otkriven spomenik u prisustvu predstavnika Vojske Republike Srbije.

Nakon himne Republike Srbije koju su izveli učenici Srednje škole Blace, minutom ćutanja, palim borcima odata je počast a vence na novootkrivenom spomeniku položili su predstavnici lokalne samouprave Opštine Blace, Vojske Republike Srbije – garnizon Kuršumlija, članovi porodica stradalih, udruženja penzionera opštine Blace, predstavnici udruženja penzionera opštine Prokuplje,društva za negovanje slobodarskih tradicija Brug, Subnora Blace, Merošina, Prokuplja, udruženja potomaka 1914-1918 iz Prokuplja…i mnogi drugi.

Na današnji dan pre 77 godina, borici Jastrebačkog partizanskog odreda oslobodili su Blace. Bilo je to 5.decembra 1941.godine pa se ovaj dan obeležava kao dan oslobođenja Blaca.

Topličani su bili ti koji su nas proslavili kroz Gvozdeni puk, Toplički ustanak, proboj Solunskog fronta, pa je danas bila i prava prilika da se prisetimo svelte i slavne istorije naših predaka koji su svoje živote dali za našu slobodu.

Tim povodom danas su pomenuta herojska dela članova jastrebačkog partizanskog odreda: Obrada Lazovića Živka, Slavoljuba Vuksanovića Jajka, Radivoja Uvalića Bate, Božidara Mihajlovića Draška, Nikole Džuverovića Akademca…

U prigodnom programu učestvovali su učenici Srednje škole Blace koji su recitovali za ovu priliku prikladne pesme.

Prisutnima se obratio predsednik SUBNOR-a Blace, koji je pozdravljajući sve prisutne ukazao na značaj današnjeg datuma koji je za Blace veoma važan ujedno posetivši prisutne na istorijske činjenice vezane za oslobođenje Blaca.

Predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić svoj govor počeo je rečima – Srbijo seti se bar malo jer sve što imadoh tebi dadoh, život svoj.U svom govoru ukazao je na činjenicu das u blačani dali ogromne žrtve za slobodu.

-Naši Blačani su u oba svetska rata dali ogromne žrtve za svoju slobodu. Rezultati borbe i tih žrtava su sloboda i mir za koje mi sada dugujemo zahvalnost našim precima. Na današnji dan 1941. godine borci Jastrebačkog partizanskog odreda rukovođeni komunističkom partijom Jugoslavije osvojili su Blace, pa stoga opština Blace čuva uspomenu na dan kada je oslobodjeno Blace od višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. Svi naši heroji koji su stradali za Blace, pokazali su svoje rodoljublje i ostavili veliki trag herojstva i junaštva za budućnost. Nikada ne smemo da zaboravimo heroje koji su svoje živote dali za slobodu koju danas svi mi imamo bez obzira u kako teškim vremenima živeli. Koristim ovu priliku da pozdravim prisustvo svih udruženja i pojedinica koji su danas sa nama. Veliko hvala SUBNORu koji se aktivno bore za čuvanje uspomene na blačke heroje, svih ratova. Stoga ćemo danas odati počast palim borcima i u prvom i drguom svetskom ratu ali i u ratovima 1992. i 1999. godine. Slava herojima, rekao je u svom obraćanju predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić.

Predstavnici Subnor-a danas su položili i vence na spomen ploči palim borcima u drugom svetskom ratu, koja se nalazi u parku u centru Blaca.

Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes Free
udemy free download
download lava firmware
Download WordPress Themes
free online course

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=88573

5 dec 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “Otkriven spomenik borcima palim u ratu na Kosovu”

 1. Jel ovo vojska iz kasarne Blace

 2. Slava Srbskim podviznicima !

 3. betmen

  Ko je otkrio spomenik, Jozić i Rade Stojanović

 4. Tuga

  Zalosno je sta komentarisete neciju tugu i bol ne postujete.
  I njihove mlade zivote koje su dali za slobodu.
  Politku vodite tamo gde se politika vodi a ne ovde.
  Na ovoj stranici nema mesta za politiku.

 5. Večna im slava i hvala!

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up