Soko Banja

FAM

FAM

Beauty Solutions Blace
BlaceKulturaKuršumlijaPoslednje VestiPreko plotaProkupljeŽitorađa

Otvorena Godišnja izložba umetnika Topličkog okruga

PROKUPLJE- U galeriji „Boža Ilić“ otvorena je Godišnja izložba umetnika Topličkog okruga, koju predstavljaju dela dvadesetak akademskih slikara, vajara i dizajnera.

-Reč je o izgrađenim stvaraocima, poznatim u struci kao dobri umetnici, aktivni učesnici i ugledni predstavnici kulturne sredine u kojoj stvaraju. Rodonačelnik je bio veliki Boža Ilić, istaknuti jugoslovenski slikar, jedan od najznačajnijih predstavnika socijalističkog realizma, učesnik Bijenala u Veneciji, umetnik koji ima istaknuto mesto u istoriji umetnosti Srbije i Jugoslavije dvadesetog veka, rekao je istoričar umetnosti u Narodnom muzejuToplice Dragan Popović, otvarajući izložbu.

Tragom tog velikog primera krenuo je talas kvalitetnih i darovitih umetnika, kao što su Gradimir Petrović, Radoslav Lale Milenković, Krstomir Milovanović, Dragan Drobnjak, Bogdan Antonijević, Čedomir Ristić, Nebojša Stanković, Dragiša Vukajlović, Momčilo Nikolić, Radenko Šutanovac, Miroslav Lazović i mnogi drugi.

-Uvidom u izložena dela, informisani ljubitelj umetnosti, koji voli i prati događaje u Toplici, nesumnjivo će primetiti da toplička likovna scena prolazi kroz tihu, ali neumitnu smenu generacija. Izložena dela svedoče o tom velikom procesu i opusu koji nadograđuju nove genenracije umetnika. Stvara se zajednički bekgraund sa sličnim stavom plejade nadolazećih, sopstvenim pristupom i rukopisom. Odskok novih od prethodne epohe je prirodan proces, podrazumevan i dobrodošao. Nadolazeći osvojenim zanatskim visinama i sopstvenom estetikom daju nešto drugačiji pristup i sopstveni pečat, objasnio je Popović.

Kako je istakao ljudima od struke, likovnim kritičarima, biće zanimljivo da uporede koje su to dodirne tačke dveju generacija, ali i različitosti, koje su neminovne i vode ka originalnosti.

-Novu Topličku scenu čine Svetlana Jevremović, Vladan Labović, Branko Vukajlović, Nadica Grbić, Milena Vukajlović, Ena Popović, Marija Ristić, Ljubomir Cekić, Goran Ristić, Dragana Nikolić. Nada da nova generacija može da dostigne ciljeve koji su prirodno postavljeni pred nju tokom evolucije se pretvra u jednu novu kreativnost, postavljenu na čvrste temelje. Ona već ima zapažena dostignuća i pokazuje da budućnost, koja je već među nama, boji kulturu novim, kreativnim nijansama. Ispunjava svežinom, čuva tradicionalno i nasleđeno, ali otvara pred nas nove horizonte, kao što su to radili navedeni doajeni, naglasio je istoričar umetnosti Dragan Popović na Godišnjoj izložbi umetnika Topličkog okruga.

Zainteresovani ljubitelji slikarstva, ovu izložbu u galeriji „Boža Ilić“, moći će da pogledaju do kraja aprila ove godine.

1
0
Soko Banja

Povezano

Pogledajte takođe
Close
Back to top button