KulturaPoslednje VestiProkuplje

Otvorena Ivanjdanska likovna kolonija

PROKUPLJE- Ivanjdanska likovna kolonija, koja se ove godine tradicionalno održava 20. put, otvorena je juče i trajaće do nedelje 7. jula ove godine. Slikari, koji potpisuju ovu koloniju su Saša Bolčina, Bata Stojković, Slaviša Ljubomirović, Filip Kosteski, Dragan Popović i Milan Ilić.

Pored umetničkog stvaranja, lepota ove kolonije, ogleda se i u druženju u kome je moguće podeliti uspomene sa prethodnih kolonija.

-Lepota se ogleda i u slobodnom stvaranju, jer nema ništa lepše od toga kada prepustiš slikaru da stvara ono što želi i na način  na koji želi. Najlepše je tako, naravno može i drugačije, ali mnogo je važno dati umetniku slobodu, jer on tada može da naslika ono što nikada ne bi kao zadato. Čini se da je onda slika baš kakva treba da bude, sa puno emocija i duše, složili su se slikari.

U ime organizatora ove kolonije i sam slikar i učesnik iste Milan Ilić Trša, rekao nam je da svaka završena slika, predstavlja zaokruženu priču, inspirisanu trenutkom i emocijama slikara.

-Kao takva svaka nosi neku posebnu lepotu, koju svako od nas opet doživljava na svoj način, jer lepota onoga što vidimo je upravo u oku posmatrača. Svako od nas izloženo vidi drugačije, ali uglavnom preovladaju lepe emocije, koje vrlo često dolaze od same kombinacije boja na platnu, istakao Milan Ilić Trša.

On je naglasio da nastala dela na koloniji ostaju Domu kulture i da će tradicionalno  moći da se vide u okviru programa, kojim će biti obeležena gradska slava Sveti Prokopije.

Podsetio je da je cilj ove kolonije prvenstveno bio da se prodajom naslikanih dela, pomogne u obnovi manastira Svetog Đorđa u Ajdanovcu. Sada je ona prerasla u ozbiljnu manifestaciju, a dosadašnji učesnici ističu da se ponose time da su baš na ovaj način, kroz umetničko stvaralaštvo, mogli da pomognu.

0
0
Soko Banja

Povezano

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button