U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Otvorena izložba Bratislava Anđelkovića iz Vučja

Autor 13 mar 2019

PROKUPLJE- Pred brojnim ljubiteljima slikarstva, u Galeriji „Boža Ilić“ otvorena je izložba „Kamen drevnog snevača“ Bratislava Anđelkovića, Bate iz Vučja. Izložbu je organizovao Narodni muzej Toplice u saradnji sa Okružnim zatvorom u Prokuplju.
Ovo je njegovo drugo predstavljanje pred prokupačkom publikom, prvo se dogodilo pre 12 godina u Narodnom muzeju Toplice.
Otvarajući izložbu ovog umetnika, istoričar umetnosti Dragan Popović je rekao da je njegov pristup slikarstvu jako zanimljiv.

-Razne podloge, mediji i aplikacije, uz suverenu tehniku izrade i slikanja, gledaoca ne mogu ostaviti ravnodušnim. On ostavlja slike na platnu, kamenu, drvetu, metalu, ali i svemu onome što misli da je svrsishodno. Saradnja sa Milićem od Mačve, jednim od uticajnijih srpskih slikara druge polovine 20. veka, samo je jedna od interesantnih epizoda iz njegove karijere, koja dokazuje da Bata nije bilo ko, kao i da njegove kreacije imaju posebno mesto u umetnosti juga Srbije, rekao je Popović i istakao da se za Anđelkovića čulo i do Beograda i u inostranstvu.
Autor izložbe „Kamen drevnog snevača“, Bratislav Anđelković, za sebe kaže da nije slikar, već čovek koji stvara, a da je ono što slika, pesnicima inspiracija.

Pročitajte i...  TO Kuršumlija na Sajmu turizma

-Mene je kamen probudio i ja sam tog momenta pronašao sebe. Krenuo sam tim pravcem i deset godina sam istraživao i ispitivao tehniku sa kojom ću ostavljati tragove, kako bih taj kamen opelemenio, kako bi on predstavljao mene i moju Srbiju, kazao je on.
Anđelković je posetiocima u Galeriji rekao da obrate pažnju na njegovo delo koje se nalazi u izlogu. Reč je o slici na panju, a on je istakao da je to srpska glava 19. veka.
-Ja uvek nastojim da sebe iznenadim, a druge ljude podsetim na to ko smo i šta smo. Polovina slike je Njegoš, a sa druge strane je lik Karađorđa, objasnio je autor.
Pre samog otvaranja izložbe, posetioci su imali priliku da pogledaju inserte iz dva dokumentarna filma o liku i delu ovog slikara. I filmovi su snimljeni pod istoimenim nazivom „Kamen drevnog snevača“.

Pročitajte i...  (Video) I devojke boksuju!

O ovom slikaru je pisao Milić od Mačve, Đorđe Kadijević, Dobrica Erić. On je jedan od najzanimljivijih likovnih umetnika kod nas, koji nam svojom energijom i ljubavlju pruža jedan renesansni duh. Priča renesansnog duha oseća se i u odabiru materijala na kome on radi, jer tu ima kamena, drveta i mnogih drugih različitih predmeta. Njegov rad je specifičan i prepoznatljiv, u čemu i jeste najveća dragocenost svakog umetnika, da ima svoj lični rukopis.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=462925

13 mar 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up