DruštvoKuršumlijaPoslednje Vesti

Otvorena izložba fotografija sa konkursa „Rusija najlepša zemlja“

KURŠUMLIJA – U galeriji biblioteke otvorena je izložba fotografija sa konkursa „Rusija najlepša zemlja„“. Izloženo je oko 25 eksponata sa različitim motivima, koji su snimljeni u različitim delovima Rusije, u saradnji sa Centrom Ruskog geografskog društva u Srbiji . Ono što je evidentno fotografije su snimane sa visokom rezolucijom,  svaki detalj jasno je predstavljen, od predmeta, prirode, senki.. Postavku je otvorio prof. dr Miroljub Miličić, predsednik društva, a izložba će moći da se pogleda u narednih 10 dana. Prikazan je kratak dokumentarni film o društvu. Nakon Kuršumlije izložba se seli u  Veliku Planu,  zatim u Užice pa u Berane. Nakon toga izložba će biti u Banjskim dvorima u Republici Srpskoj a izlagali su u Sarajevu u hotelu Evropa, kazao je Miličić.

– Fotokonkurs  se organizuje tako što fotografije moraju da nastanu na prostoru Ruske federacije a autori mogu da budu  sa svih kontinenata. Ponekad na konkurs  stignu i do 200.000 hiljada fotografija koje su podeljene u 13 nominacija:  ljudi, svet koji nestaje, svet ptica, poljoprivredni sektor, privreda i industrija, pejzaži, podvodna arhelogija, arhitektura, arheologija..i 14 kategorija je nagrada publike. Sve fotografije moraju biti autentične bez fotošopa-naglasio je profesor Miroljub Milačić

Rusko geografsko društvo osnovano je 1834. godine i četvrto je po osnivanju na svetu, posle Francuskog za vreme Napoleona, Berlinskog, okosnice Pruskog carstva i Kraljevsko Britanskog  sa središtem u Londonu.

-Prvi predsednik društva bio je veliki knez Konstantin Nikolajevič, budući Ruski imperator pre 175 godina, njegovi naslednici su bili iz samog vrha carske Rusije a od 2009. predsednik je Sergej Šojgu a predstavnik saveta pokrovitelja (popečitelja) Vladimir Putin, aktuelni predsednik Rusije. Ima 86 regionalnih odeljenja. Bave se izdavaštvom, filmovima, imaju svoju opremu,  brodove, avione, vozove. Članovi su bili znameniti Srbi,  Vuk Karadžić, Jovan Cvijić.. U Srbiji Centar Ruskog geografskog društva registrovan je  2015. kada su i Rusi došli po prvi put u Blaževu a prva destinacija bila nam je Kuršumlija, Crkve i Đavolja varoš. Godišnje imamo 400 izložbi, radimo jedan film godišnje i učestvujemo na 4-5 filmskih festivala. U Smederevu smo izlagali tri puta, uvek sa novim fotografijama a ovde u Kuršumliji smo po prvi put. Istražili smo prisustvo Rusije na ovim prostorima. Mi učestvujemo u izradi dokumentarnih filmova kao što je o  arhitekti Nikolaju Krasnovu, dvorskom  arhitekti carske Rusije, koji  je gradio većinu lepih  zgrada u Beogradu, zatim u Smederovu, i Hisaru- kazao je Miličić i pozvao građanae da dođu i pogledaju izložbu.

 

 

50% LikesVS
50% Dislikes
Back to top button