U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Otvorena izložba Milene Vukajlović

Autor 12 feb 2019

KURŠUMLIJA/PROKUPLJE- U Galeriji „Boža Ilić“ u Prokuplju danas je otvorena zanimljiva izložba crteža i skulptura Milene Vukajlović iz Kuršumlije, pod nazivom „Struktura energije“. Pre Prokupčana ovu izložbu videli su jedino ljubitelji umetnosti u Gračanici. Ovo je njena prva samostalna izložba u Prokuplju kojoj se veoma raduje, ali, kako kaže, pomalo ima i tremu, jer su po prvi put na ovakvom, za nju veoma važnom događaju i njeni najbliži, bez čije podrške ne bi napredovala u onome što radi.

-Izloženi radovi su nastali pre dve godine i deo su mog istraživačkog rada. Vezani su za doktorsku dizertaciju na temu „Energija strukturalnih formi“. Bavila sam se najviše teksturom koja možda spada u domen najvećih problema u skulpturi. Nisam zapostavila ni energiju i zanimalo me je na koji način sve ona može da se manifestuje u faktografiji same strukture u teksturi. Linije su te koje su dominantne na mojim radovima, ja sam kroz taj likovni element pokušavala da objasnim neka svoja razmišljanja u vezi sa samom strukturom. To je negde prouzrokovalo i ovu izložbu, rekla je Milena Vukajlović i objasnila da je krenula od krugova koji za nju predstavljaju neka prva sećanja iz najranijeg detinjstva kada je prvi put upravo nacrtala njih.
Ona je navela da se drvo nametnulo kao univerzalni motiv, kao nešto što povezuje elemente, vodu, vazduh, zemlju.

Pročitajte i...  Od septembra ponovo radi narodna kuhinja

-Drvo je život i svi mi imamo neko omiljeno drvo, rekla je Vukajlović.
Ona je ovom prilikom istakla da se za materijal u kome je radila izložbu odlučila zato što voli da eksperimentiše, ali i zato što je on pristupačan i nije skup, a pritom ga ima u izobilju.
-Želela sam da kartonu dam formu drveta. Da on kao materijal koji ima svoju formu i pređeni put, ponovo doživi rekonstrukciju i postane drvo, onako kako ga ja vidim i osećam, istakla je autor izložbe „Struktura energije“.
O izložbi ove umetnice, istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Toplice Dragan Popović je rekao, da ona ne teži da se po svaku cenu svrsta u „avangardno i predvodničko“, već da se opušteno bori da izgradi sopstveni izraz i prepoznatljivost, kao i većina originalnih umetnika.
Ljubitelji slikarstva izložbu „Struktura energije“ Milene Vukajlović, u Galeriji „Boža Ilić“, mogu da pogledaju narednih dvadesetak dana.

Pročitajte i...  Najlepša priča o šljivi piše se u Blacu


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=461223

12 feb 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

10 komentara za “Otvorena izložba Milene Vukajlović”

  1. Fascinira me Milena i kao biće i umetnik Njena umetnička dela izazivaju divljenje i svojom lepotom i energijom koju emituju Čestitam

  2. Dragan Matić

    Bravo Milena !

  3. Čestitam! Divna izložba, Milena!

  4. Jugoslav Dimitrijevic

    Svaka cas ,bilo je lepo i neponovljivo.Samo nastavi sa radovima.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up