U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje, Nekategorizovano.

Otvorena izložba „SAD–Srbija, 1918-2018, diplomatski i kulturni odnosi“

Autor 12 dec 2018

PROKUPLJE- U Galeriji „Boža Ilić“ u Prokuplju, danas je otvorena izložba „SAD–Srbija, 1918-2018, diplomatski i kulturni odnosi“.


Izložbu je otvorio izaslanik američkog ambasadora u Srbiji Adam Šik, u prisustvu gradonačelnika Prokuplja Aleksandra Simonovića, predstavnika Kluba srpsko-američkog prijateljstva Zlatana Miljkovića, predstavnika ustanova kulture, učenika prokupačkih škola i brojnih građana.
-Danas smo sa vama u Prokuplju, sa željom da učvrstimo dugogodišnje prijateljstvo i saradnju. Ova izložba pokazuje koliko su naši prijateljski odnosi bili razvijeni u prošlosti i predstavlja još jedan korak ka njihovom unapređenju. Izložba je veoma sveobuhvatna, govori o našoj zajedničkoj istoriji, o kojoj mnogi možda i nisu dovoljno znali, rekao je predstavnik Šik.
Ovom prilikom, gradonačelnik Simonović je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja učenika i rekao da je toplički kraj poznat po gostoprimstvu i prijateljskim odnosima sa mnogim narodima.
-Ovo je novi korak ka ostvarivanju još bolje saradnje i jačanju prijateljskih odnosa između srpskog i američkog naroda, izjavio je gradonačelnik Simonović, zahvalivši se organizatorima izložbe i svima koji su došli da je vide.

Pročitajte i...  Kuršumlija: 8,5 miliona za "jedan šalter"

Izložba predstavlja pokušaj da se, koliko je to moguće, sublimira jedan buran vek i osvetle najbitniji detalji u diplomatskoj i kulturnoj relaciji dve zemlje. Srbija i SAD su zemlje koje su geografski udaljene, ekonomski, politički i kulturno asimetrične, ali njihovi odnosi su isprepletani mnogim zajedničkim interesima. Vek kojim se izložba bavi, umnogome su obeležila dva svetska rata, tokom kojih su vladali jaki saveznički odnosi Srbije i SAD i bratstvo po oružju među vojnicima sa obe strane. To je zbližilo dve zemlje, ali i dva različita društvena uređenja i još različitije poglede na stremljenje ka boljim pravima i demokratskim slobodama savremenog sveta.
Autori izložbe su Bora Dimitrijević, nekadašnji direktor Narodnog muzeja u Zaječaru i Miladin Milošević, nekadašnji direktor Arhiva Jugoslavije.
Obeležavanje jednog veka od kraja Prvog svetskog rata, bez obzira na to što su diplomatski odnosi SAD i Srbije uspostavljeni još 1882, bio je povod da autori, kroz arhivsku građu, naprave osvrt na jednovekovne diplomatske i kulturne odnose dveju zemalja.
Izložba je pokušaj da se prikažu najznačajniji momenti višedecenijske saradnje, prijateljstvo i nesuglasice, kulturne razmene i ekonomske saradnje, kao i globalni američki uticaj na ceo svet tokom 20. veka, koga pojedini autori nazivaju vekom amerikanizacije.
Ova izložba je priča o prijateljstvu između dve zemlje, o hrabrosti, o ljubavi i humanosti. Ona nas podseća na zajedničku istoriju koju mi danas u savremenom svetu zaboravljamo.
Postavku čine 23 panela sa istorijsko dokumentovanim podacima, koji predstavljaju najznačajnije detalje diplomatskih i kulturnih odnosa dveju zemalja u jednovekovnom razdoblju. Izložba, kao i prateća digitalna prezentacija, deo su projekta Dimitrijevića i Miloševića, koji je ambasada SAD u Beogradu podržala kao jedan od najznačajnijih u ovoj godini.
Organizatori izložbe u Prokuplju su Ambasada SAD u Beogradu i Narodni muzej Toplice.

Free Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
lynda course free download
download coolpad firmware
Download Nulled WordPress Themes
free download udemy paid course

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=88837

12 dec 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up