Soko Banja

FAM

Beauty Solutions Blace
BlaceDruštvoKuršumlijaMerošinaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Otvorena prva deonica auto- puta Niš – Merdare

Deonica autoputa Niš-Merdare kod Merošine u dužini od 5,5 km otvorena je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, шефа делегације Европске уније у Србији Емануела Жиофреа, gradonačelnika Niša i Prokuplja Dragane Sotirovski i Milana Aranđelovića. predsednika opština Kuršumlija Vojimira Čarapića, Blaca Ivana Burgića, zatim Merošine i Žitorađe.

Predsednik je izjavio da će auto-put Niš – Merdare biti spas za Toplički kraj i da je od velike važnosti za Prokuplje, Blace i Kuršumliju. On je prilikom obilaska prve deonice tog autoputa u Merošini rekao da čak i poluprofilni put pokazuje koliko možemo da budemo uspešniji. Najavio je da će pun profil auto-puta sigurno biti izgrađen do Kuršumlije a dalje do Merdara ukoliko bude mogućnosti.

vučić,merošina

(Izvor: Tanjug,VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Predsednik Vučić izjavio je da Srbija u Evropi, proporcionalno svojoj veličini gradi najveći broj saobraćajnica, što, kako je istakao, nije lako u trenutku kada je Evropa u nekoj vrsti recesije.

auto, put

(Izvor: screenshot Tanjug)

Deonica će biti puštena za saobraćaj danas u 13 sati

Na ovoj deonici autoputa izgrađena je petlja „Merošina istok“, kao i dva mosta i dva nadvožnjaka, ukupne dužine oko 285 metara.

autoput, nis, merosina

(Izvor: screenshot Tanjug)

Izvođač radova za deonicu 1 je Konzorcijum Štrabag AG i Štrabag d.o.o Beograd. Ugovor je potpisan 30. septembra 2021.godine u prisustvu predsednice Evropske komisije Ursule Fon der Lajen.

Deonica 1, od Merošine do Merošine 1, prva je od četiri deonice Sektora 1, koji se prostire od Niša do Beloljina i dug je 32.65 kilometara.

Prva deonica od Merošine do Merošine 1, duga je 5,5 km, zatim deonica 2, od Merošine 1 do Prokuplja istok duga je 8,8 km, deonica 3 od Prokuplja Istok do Prokuplja Zapad duga je 12,8 km, dok je poslednja deonica od Prokuplja Zapad do Beloljina, duga 5,6 km.

Finansiranje projekta za ceo Sektor 1 u iznosu od 225,6 miliona evra obezbeđen je kroz Investicioni grant WBIF u iznosu od 40,6 miliona evra i zajam od EBRD i EIB u iznosu od 185 miliona evra.

Inače, ukupna dužina autoputa Niš-Merdare je 77 kilometara, a na njemu je predviđeno da se izgradi 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela.

Auto-put E-80 Niš – Merdare je saobraćajnica od visokog prioriteta za Republiku Srbiju, jer će povezati jug Srbije i Prištinu i postaće deo putne mreže koja preko Tirane vodi do Drača.

Time će se Srbija povezati sa lukama na Jadranskom moru. Reč je o prioritetnom infrastrukturnom projektu koji omogućava ekonomski i socijalni razvoj zemlje, kao i jače povezivanje čitavog regiona.

(Izvor RTV)

0
0
Soko Banja

Povezano

8 komentara

 1. Upravo smo prošli i nije istina da je deonica otvorena (izlaz prema Peokuplju), a 13h i 54min je!

  16
  8
 2. Kako nije?Ja video svojim ocima na televiziji.E sad za vozila ne znam.Mozda treba da operu auta od blata, pa onda na auto put.

  21
  9
 3. Ali nikako da nam kaze kada ce biti poceta i zavrsena druga deonica Beloljin -Kursumlija?

  9
  7
    1. Dobro u redu ja bi tesko razumeo a ti mi molim te objasni, sta ce nama stanovnicima Gornje Toplice i Kosanice auto put od Beloljina do Kursumlije. Evo ja cu pazljivo procitati tvoje objasnjenje i odgovoru ti i necu te na nijedan nacin omalovazavati kao sto ti radis, mislim da je ovo normalna diskusija, razmena argumenata a ne inacenje tek onako. Po meni nama treba nekoliko novih proizvodnih pogona u Kursumliji trebaju nam ulaganja u banje novi smestaj, hoteli apartmani da se zaposle ljudi trebaju nam putevi do svakog sela trebaju nam subvencije u poljoprivredu trebaju nam neki beskamatni krediti za male privrednike da nesto proizvode ne za muljanje treba nam porodiliste, trebaju nam nove ili renovirane ambulante po selima gde ima i dok ima nekog. Od puteva ako pricamo za Kursumlijsku opstinu treba da se renoviraju putevi od Prokuplja do Merdara i od Kursumlije do Lukovske banje da se prosiri put ka Kursumlijskoj banji itd. Ali mislim da je ulaganje u lokalnu privredu i lokalne puteve bitnije od auto puta da bi se narod zaposlio i malo opravio da bi deca pocela vise da se radjaju a kad se ako Bog da oporavimo i zaimamo doci ce na red i auto put. Sad kakva smo sirotinja auto put nam ne odmaze ali nam nista ni ne cini, to je moje misljenje a vi molim vas iznesite vase argumente realno bez vredjanja i cinizma.

     12
     6
 4. Mislite prva poludeonica,poluautoputa prvog sektora koja vec postojala,2 trake,dodata treca

  20
Pogledajte takođe
Close
Back to top button