U kategoriji Poslednje Vesti, Prokuplje, Reportaža.

Ovaj čovek čuva tradiciju narodnih pesama i muzičko nebo Toplice!

Autor 9 mar 2020

PROKUPLJE- Pojedinac se izdvaja gotovo uvek svojom originalnošću, istančanim ukusom, osećajem za neku vrstu umetnosti. U Prokuplju se muzikom bavi veliki broj ljudi, ali nemaju svi priznanje umetnika. Do ovakvih priznanja, dolazi se jedino posvećenim i neprestanim radom, upornošću da se postigne neočekivano i novo, drugačije od drugih, nešto, po čemu je čovek prepoznatljiv.

Boban Kostić (1968) iz Prokuplja se bavi muzikom od najranijeg detinjstva. Nižu muzičku školu pohađa najpre u Aleksincu, a vrlo brzo prelazi u Prokuplje.

Nakon završene Niže muzičke škole, 1983. godine upisao je Teorijski odsek u srednjoj muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“ u Nišu.

A onda odlazi da odsluži vojni rok. Ljubav prema muzici i želja da nastavi školovanje ga kasnije odvodi u Višu muzičku školu u Nišu.

Boban Kostić

-Interesovao sam se za različite muzičke pravce, a ne samo za ono, što obuhvata školski program i nastavni plan. Ja sam samostalno i tada izučavao narodnu i starogradsku muziku, romanse kao i popularnu svetsku muziku. Time sam se bavio izvan škole, ali sam pohađao časove kod stručnih lica iz navedenih oblasti – priča Boban Kostić.

Još od školskih dana, Boban je učesnik raznih muzičkih događanja. U OŠ „Ratko Pavlović Ćićko“, u Prokuplju , bio je član školskog orkestra. Svirao je kako orkestarski, tako i samostalno. To je bila priprema za značajne događaje koji će uslediti.

Kao srednjoškolac ulazi u poslovni svet. Biva zapažen na proslavama, što ga odvodi u svet poznatih pevača tadašnje Jugoslavije. Ostvarivao je saradnju sa poznatim pevačima. Na koncertima istaknutih, bio je gost. Navodi da su najupečatljiviji koncert Lepe Lukić i Predraga Cuneta Gojkovića, a saradnja sa Brankicom Vasić – Vasilisom, Stanišom Stošićem, Milanom Babićem, Čedomirom Markovićem, Merimom Njegomir, Biljom Petković, Vesnom Dimić, Ivanom Tasić, Dankom Stojiljković i mnogim drugim ličnostima sa jugoslovenske estrade. Važno je nabrajati, jer su, zahvaljujući Bobanu Kostiću u naš grad dolazili navedeni poznati estradni umetnici.

 

 

Đorđe Kostić

A da gen čini svoje, dokazuje činjenica da je njegov sin Đorđe izvrstan umetnik – violinista. Po rečima velikog violiniste Momčila Stanojlića, Bobanov sin Đorđe je njegov najbolji đak. Đorđe je osoba od koje se očekuje da će u budućnosti predstavljati i čuvati narodnu muziku u našem gradu i na drugim značajnim mestima, na najbolji mogući način .

U Prokuplju se već zna da je Boban pokretač značajnih manifestacija, vezanih za kulturu grada – Festival dečjeg stvaralaštva (FEDES) zajedno sa nastavnicom solfeđa Ivkom Milutinović, zatim koncerti u kojima prokupačka publika zaista uživa – Veče Evergrin muzike, Veče kafanskih pesama, Veče sevdaha, Veče gradskih pesama i romansi. Okupio je žene, nadarene za pevanje i osnovao i Žensku pevačku grupu. Mnoge pozorišne predstave ukrašene su Bobanovom muzikom. Naročito je ponosan na veliki broj prisutne dece, koju je izveo na prokupačku scenu. Neki od njih su danas poznati i van Prokuplja.

Trud i rad su nagrađeni Poveljom, u znak priznanja za izuzetan doprinos estradno – muzičke delatnosti, 2017. godine.

Već u martu, naredne godine, Boban Kostić dobio je zvanje Umetnika instrumentaliste, a priznanje mu je uručeno 12. decembra 2018. godine. Priznanje je dodelio Savez estradnih umetnika i izvođača Srbije u Beogradu.

-Sama pomisao biti sa velikanima muzičke scene, nagrađenih za životno delo, kao što su Ljubiša Pavković, Branimir Đokić, Božidar Boki Milošević, Vladeta Kandić, Vojislav Bubiša Simić, džez – muzičar, Zdravko Čolić, Jordan Nikolić i dr. , izaziva osećanje časti. U budućnosti planiram da radim još više i da očuvam tradiciju narodnih pesama – završava Boban.

Ne može da dobije zvanje umetnika neko, ko nije dao celog sebe. A pre, nego postaneš umetnik, ipak moraš da budeš veliki čovek. Boban Kostić će biti zabeležen u povesti Toplice kao čovek – umetnik koji je stvorio nešto novo i drugačije.

 

 

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=479090

9 mar 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

4 komentara za “Ovaj čovek čuva tradiciju narodnih pesama i muzičko nebo Toplice!”

  1. Goran

    Dobar čovek, izvrstan muzičar, odličan poznavaoc narodne muzike.

  2. MNOGO PUTA SAM UŽIVAO SLUŠAJUĆI VIRTUOZA BOBANA!!!

  3. Gaga Babic

    Legenda narodne muzike…

  4. Boban je izuzetan covek i muzičar, muzičko blago našeg grada. Čovek koji ima istančan ukus i nepogrešiv osecaj za lepo. Nakon par godina rada sa njim mogu slobodno da kazem da je ,,muzički idealista“. Njegove solo deonice u toku koncerta,nikoga ne ostavlju ravnodusnim. Bobane zelim Vama i Đorđu nebrojeno mnogo uspeha u daljem radu.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions