U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Pamtimo: Pre 18 godina NATO je u Kuršumliji ubio 11 oficira i vojnika

Autor 24 mar 2017

KURŠUMLIJA- Na današnji dan pre 18 godina u 20.05 sati NATO snage su u Kuršumliji ubile 11 vojnika i oficira dok je 27 teže i lakše ranjeno. Za vreme bombardovanja ukupno je stradalo 40 vojnika i civila a među njima i jednogodišnja Bojana Tošović iz Merdara. Kuršumlija je gađana sa preko 600 projektila.

Polaganjem venaca na spomenik poginulima u gradskom parku i u kasarni “Toplički ustanak “ danas je obeležen Dan sećanja na poginule.

Organizator SUBNOR Kuršumlija je ovaj dan obeležio pod sloganom-pamtimo. Predsednik SUBNOR-a Dragan Lakićević se zahvalio svima koji su došli i naglasio da zločin nikada ne smemo da zaboravimo. Nakon opela jereja kuršumlijske crkve Svete Trojice, vence su položili članovi porodica poginulih, Vosjka Srbije, boračke organizacije predstavnici opštine i građani.

Pročitajte i...  Za nekoliko dana počinje žetva pšenice

Tog kobnog 24. marta, tri tomahavka su kroz ventilacioni otvor pogodili podzemno sklonište u kasarni kada je stradalo 11 vojnika i oficira. Bombardovano je preduzeće „Metalac” koje je proizvodilo kuglične ležajeve, koji su mogli da se ugrade i na tenkove. Gađan je i RH centar „Žubor” u Kuršumlijskoj banji. Oštećene su škole, Dom zdravlja, preduzeća „Konfekcija” i „Kopaonik” i mnogi privatni objekti, pogotovu na Samokovu i u Merdaru, kada su stradali civili. Srušena su tri mosta od kojih je most na ulazu u Kuršumliju gađan preko 60 puta, dok nije potpuno uništen. Razlog za toliko bombardovanje bio je taj  što je snabdevanje za oko 15 hiljada vojnika išlo preko Kuršumlije. Skoro trećina projektila pala je na vojni objekat „Mirnička reka” gde se nalazilo skldaište oružja ali ono nije uništeno.

 

Pročitajte i...  Voda iz bunara „Grčki mlin“ ispravna za piće

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=59610

24 mar 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

6 komentara za “Pamtimo: Pre 18 godina NATO je u Kuršumliji ubio 11 oficira i vojnika”

 1. predrag1

  Vucicevi prijatelji i savetnici Bler i kompanija strasno?

 2. Zoki

  Nisu bile rakete “Tomahavk”, nego rakete iz aviona, dve, ne tri

 3. Svega se secam u to vreme sam sluzio vojsku u kursumliji kao vozac u vijnom sanitetu. Skoro sve te vojnike sam sa svoim drugarima izvlacio iz sklonista i vozio u kuršumlisku bolnicu.

 4. Boban

  Neka im večna slava bude!
  A Hvala svima sto smo zajedno branili domovinu.
  Hvala za dnevnice, hvala za radna mesta, hvala za bolji život. Hvala vlade rs što ste nas zaboravili!!!

 5. Nebojsa

  Nek im je vecna slava. Misljenja sam da kad odajemo postu nasim poginulim sugradjanima ne treba tu da mesamo politiku. Ostavimo to za drugi dan i druge tekstove.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up