Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Paradajz ljubimac draži od cveća

Autor 7 okt 2018

PROKUPLJE- Kad je naš sugrađanin u centru grada zaplanirao da u svojoj bašti, na mestu nekadašnje stare kruške posadi ukrasno drvce lovor višnje, primetio je da je baš na tom mestu samoiznikao struk paradajza.


Budući da je to bilo sredinom avgusta, ostavio ga je da vidi šta će se s njim desiti.
Paradajz je vrlo brzo nabujao i razgranavši se na sve strane, iscvetao i počeo da daje plodove.
Budući da je polegao po zemlji, privezan je, ovlaš, za neku staru, polomljenu dršku, da plodovi po zemlji ne bi satrunuli.
Plodovi su brzo napredovali i dali prvi rod težine od preko kilogram.
No. ovaj neobični samonikli paradajz, nastavio je dalje da cveta i rađa. Dok je na jednom delu žbunastog stabla rađao plodove, istovremeno su se pri vrhu pojavljivali novi žuti cvetovi.
Drugi rod zelenih plodova obran je ovih dana, a paradajz i dalje cveta i rađa nove plodove, i ako smo već zašli u oktobar …

Ni jednonoćni jak mraz, koji je po rečima mnogih poljoprivrednika uništio njihove bašte, nije uticao na ovog samoniklog, koji nikad nije tretiran nikakvim hemijskim sredstvom, nikad nije bio ni u plasteniku ni stakleniku, čak ni redovno zalivan, a domaćin tvrdi da nikad nije pojeo ukusniji paradajz.
Kad se raseče na pola, jednako je zreo celom unutrašnjošću, bez zelenih, drvenastih delova, na kakve smo često nailazili u spolja jarko crvenim plodovima paradajza s pijace.
A ukus i miris su mu neponovljivi, kao nekad kad je sve bilo prirodno, neprskano, nezagađeno …
Budući da je već stiglo vreme za jesenju sadnju, vlasnik je rešio da zadrži ljubimca koji se sam pojavio u bašti, okružen samo cvećem, zavolevsi ga više i od samog cveća.
Kaže, dok je živ, cveta i rađa, neću da ga diram, ali kad izmrzne ili se osuši moraću da ga izvadim i posadim svoju lovor višnju, koja je trenutno na čekanju u saksiji.
Ali najavljeno “miholjsko leto” ide na ruku ovom neobičnom paradajzu, i dok cveće oko njega polako vene, on je još uvek u odličnoj formi.
I ako ne zna otkud se pojavio ovaj veseli paradajz-samac u njegovoj cvetnoj bašti, naš sugrađanin se nada, da će ga na proleće ponovo zaradovati neki njegov mladi potomak.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=86076

7 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

6 komentara za “Paradajz ljubimac draži od cveća”

  1. Stana Vuković Al si matora mi mladi nepoznajemo taj divni miris.

  2. Djordje Micunovic GMO generacijo!

  3. Zato smo visoki i lepi(spolja).

  4. Stana Vuković A tek u Borovcu. Sve je kao i 195…

  5. Stana Vuković ja sam malo ulepšao za Borovac sad je gore i to mnogo.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up