Soko Banja

FAM
BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeReportažaŽitorađa

Pedikir za krave

BLACE- Vojislav Vučković iz Blaca nekada je bio potkivač  a danas se bavi veoma zanimljivim zanatom – sečenjem papaka kod krava.

Punih pola veka Vojislav Vučković iz Blaca bavi se potkivačkim zanatom.

Zanat za koji ima i diploma doneo mu je dobru zaradu u prošlim vremenima kada je u selu Grguru nadomak Blaca imao i potkivačku radnju, ali vremena su se promenila pa je za potkivače sve manje posla.

U trenutku kada je shvatio da potkivački zanat polako odlazi u zaborav, Vojislav je počeo da se bavi vrlo sličnim zanatom i počeo je sređuje papke kod krava, pa u šali kaže da je on pedikir za krave.

Deformacija papaka kod krava učestala je pojava pa je čišćenje papaka neophodno obaviti jednom do dva puta godišnje.

-Krave su danas uglavnom u štali, slabo se izvode na pašu pa nemaju mogućnost da same prilikom hoda očiste prljavštinu sa svojih papaka. Tako dolazi do pojave izraslina na njima, krava oseća bol, slabije jede, slabije daje mleko i to su prvi simptomi koji ukazuju na to da je kravi tada potrebno rezanje papaka-pojašnjava nam Voja koji je tri puta ostajao bez posla ali zahvaljujući ovom zanatu, nikada bez para.

Usko povezan sa poslom koji obavljaju potkivači, rezanje papaka kod krava je zanat od koga još uvek ima vajde.

Niko od mlađih kaže Voja, nije zainteresovan da nauči ovaj zanat čije tajne bi Vojislav rado preneo nekom mlađem ako se bude javio da je zainteresovan za to.

Vojislav Vučković jedini je u svom kraju koji se bavi ovim zanatom, a dnevno može da se srede papci kod velikog broja krava.

Veoma je bitno i kako prepoznati da je vreme da se kravi srede papci.

Posla za ovaj zanat ima, ali nema mladih voljnih da nauče zanat koji može doneti zaradu.

 

Soko Banja
Back to top button