U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Penzija nije “mirovina”: Vesele dame!

Autor 19 okt 2018

PROKUPLJE- Naše “komšije” imaju izraz “mirovina” za penziju, koji u slučaju prokupačkih penzionera, uopšte nije adekvatan. Naprotiv, naš izraz penzija, od latinske reči penzio – vaganje, naplata, mnogo više pristaje veselim udruženjima, koje ni godine, ni vreme, ni umanjenje penzija, ne sprečavaju da izletima, igrankama, putovanjima, ulepšaju sebi život.
Da li oni tu “izvagaju” šta je bitno a šta ne za sekiraciju, da li “naplate” minuli rad, ustajanje u zoru i svakodnevna radna angažovanja, tek mora im se odati priznanje za energiju i radost, kojim šaraju svoje penzionerske dane.

Pospremala sam kuču – kaže vitalna gospođa Nada Belović, bilo je oko četiri popodne, kad su mi javili da u pet, ako želim, putujemo za Bačku Palanku! I za sat vremena, donešena je
odluka i spremljen prtljag, i krenulo se put, ne baš bliže destinacije.
U pitanju je bila manifestacija “Dunavski Vez” koju organizuju žene sa severa naše zemlje, i prilikom koje prezentuju ono najlepše što odlikuje ovaj kraj, bogat kulturnom baštinom. Heklanje, pletenje, vez …
Veštim ženama dobro poznat – poentles – kao savršenstvo umeća i rukotvorina. Bilo je tu prostora i za sve vrste kreativnosti i stvaranja, umetnosti, a i druženja uz čuveni “Bački ručak”, i đakonije koje on predstavlja.
Dobili smo razne poklončiće, a vojvođanska pesnikinja nam je poklonila stihove o vezu, gde kaže da je vez, zapravo – čekanje …
Veze se, kada se čeka udaja i onaj pravi, veze se kad se čeka radost prinove u kući …
Vez su, zapravo, satkane misli, nadanja i strepnje.
Za našu dragu Nadu Belović, koju generacije Prokupčana znaju kao glavnu medicinsku sestru Doma zdravlja, drugarčinu i lafčinu, požrtvovanu majku i suprugu, ali i kao atraktivnu plavušu, dostojanstvenog hoda, i za njene dve drugarice u najboljim zrelim godinama, nema čekanja, kad su veseli događaji u pitanju.
Donele su sa sobom, pored poklona i divne impresije, sećanje na umetnike svih profila, družile se sa vrednim ženama, pesnikinjom, slikarem i gostoljubivim ljudima Bačke Palanke.
Donele i dokaz da sever i jug mogu da nađu najlepši zajednički jezik !
Odmora nema. Nema mirovanja u “mirovini”. Nakon samo par dana, viđenja sa familijom, odraslom decom, nastavljene su životne čarolije, igranke, i putovanje po zemlji Srbiji !
Ne mora da se očajava, strahuje, samuje, upada u besmisao i razočaranja. Starenje je normalna pojava, godine nam svima dođu i prođu, ali koliko ćemo kvalitetno ono između da ispunimo, da se okružimo ljudima koji nas raduju, da gledamo sva čuda života koja nas okružuju, to, ipak, zavisi od nas samih.
To nam dokazuju ove tri šarmantne plavuše, i pokazuju svojim primerom da penzija treba da nas raduje … ko je dočeka …


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=86699

19 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up