U kategoriji Komentar, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Peti Kosovski boj

Autor 22 jan 2019

KURŠUMLIJA- Život pored granice ima svojih prednosti i mana. U mirno doba ima dosta prekogranične saradnje, a u ratnim vremenima puca se i gine sa obe strane granice.

Meni je granica na vidiku. Zapamtio sam priču od dede i oca da su peške prelazili mesta gde je povremeno granica, a povremeno administrativna linija, kada su išli na Kosovo, najčešće radi trgovine. Pričali su da su tuda bile turske, arnautske karaule, a sada su tu šiptarske i belosvetske karaule, sa te strane, a naše, sa ove strane granice-administrativne linije. Mnogo puta i ja sam prelazio administrativne linije i bio na pijacama Kosova i tamo prodavao kruške, jabuke, semenke i mušmule, a pijačni pazar je bio dobar. Taman se Šiptari privikoše da jedu u kupuju naše mušmule, a ono rat poče pa naše voće osta nama da jedemo.                                                                                         U bivšem režimu ja sam bio državni službenik sa oružjem, da kada zatreba branim državu. Desio i taj nemili događaj. U petom Kosovskom boju poslati smo “iz uže Srbije” na Kosovo da se borimo protiv šiptarske “iredente”. Sa ratnom opremom krenusmo autobusom u “boj” da branimo Titovu Mitrovicu. Vođa puta-komandant nam je obezbedio lep autobus,  a po pravilu prtljag-“ratnu opremu” spakovasmo u boksove autobusa. Putujemo tako autobusom, radio svira, a društvo veselo, kao da smo pošli na svadbu i sve tako do ibarskog mosta u centru grada. Tu nasta prvo “vatreno krštenje”, lokalna vlast već započela borbu sa “iredentom”, opšta pucnjava i dim i gađanje sa suzavcem. Svi plačemo i guramo se da iz bunkera  autobusa pronađemo svoju ratnu opremu i maske.                                                                                                                                                                          Plaču sa ove i one strane mosta od prekomerne upotrebe suzavca.                                                                                                       Narednih dana pre podne mi “treniramo strogoću” u kasarni na brdu dok “iredenta” odmara, a po podne igramo se rata po ulicama, sve do mraka.                                       Bilo je to malo zabavno i dosta glupo “ratovanje”,  još uvek se nije ginulo. Taktika je bila kreni-stani, korak napred pa dva nazad.

Pročitajte i...  Odbojka: Kuršumličanke pobedile komšinice

Kada su Titovi partijski drugovi obavili zadati ratni program u svojoj domovini, dosetili se da za sebe sačine skraćeni program za penzionisanje, pa uz njih na mala vrata prođem i ja po tom programu.                                                                                                           Pravi rat sa Šiptarima je još dugo, posle trajao sa mnogo žrtava.                                                                                                                                                    Sada dok traje primirje, povremeno odlazim u Kosovsku (Titovu) Mitrovicu preko “administrativne linije” kod svoje rodbine i poznanika, i povremeno pređem pešice preko mosta na reci Ibar.

(Autor Radovan Radovanović, Sagonjevo)

Premium WordPress Themes Download
Premium WordPress Themes Download
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
udemy course download free
download samsung firmware
Download Premium WordPress Themes Free
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=291310

22 jan 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Peti Kosovski boj”

  1. Putnik namernik

    Ništa ja tebe nisam razumeo. Jel ti pratiš Baka Prase YouTubera? U NS i u prestonicu biju se i deca i roditelji da omoguće deci što bolju poziciju u TC da vide Baka Prase. Ima i najvernije fanove. Ne nisu ni Janičari ni Delije nego Unuci. Valja se droga od 5 osnovne verovali ili ne. Vi ste mala sredina i ako neko i ima velike ambicije kao Šiptar i Kum svi takvi idu ili u Niš ili u Beograd. Da ne pričam o onim nastranim njima je BG odskočna daska za uspešnu karijeru u modi. Tako da mala sredina ima i svoje prednosti. Da sam na vašem mestu samo bi švercom bavio.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up