U kategoriji Komentar, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Peti Kosovski boj

Autor 22 jan 2019

KURŠUMLIJA- Život pored granice ima svojih prednosti i mana. U mirno doba ima dosta prekogranične saradnje, a u ratnim vremenima puca se i gine sa obe strane granice.

Meni je granica na vidiku. Zapamtio sam priču od dede i oca da su peške prelazili mesta gde je povremeno granica, a povremeno administrativna linija, kada su išli na Kosovo, najčešće radi trgovine. Pričali su da su tuda bile turske, arnautske karaule, a sada su tu šiptarske i belosvetske karaule, sa te strane, a naše, sa ove strane granice-administrativne linije. Mnogo puta i ja sam prelazio administrativne linije i bio na pijacama Kosova i tamo prodavao kruške, jabuke, semenke i mušmule, a pijačni pazar je bio dobar. Taman se Šiptari privikoše da jedu u kupuju naše mušmule, a ono rat poče pa naše voće osta nama da jedemo.                                                                                         U bivšem režimu ja sam bio državni službenik sa oružjem, da kada zatreba branim državu. Desio i taj nemili događaj. U petom Kosovskom boju poslati smo “iz uže Srbije” na Kosovo da se borimo protiv šiptarske “iredente”. Sa ratnom opremom krenusmo autobusom u “boj” da branimo Titovu Mitrovicu. Vođa puta-komandant nam je obezbedio lep autobus,  a po pravilu prtljag-“ratnu opremu” spakovasmo u boksove autobusa. Putujemo tako autobusom, radio svira, a društvo veselo, kao da smo pošli na svadbu i sve tako do ibarskog mosta u centru grada. Tu nasta prvo “vatreno krštenje”, lokalna vlast već započela borbu sa “iredentom”, opšta pucnjava i dim i gađanje sa suzavcem. Svi plačemo i guramo se da iz bunkera  autobusa pronađemo svoju ratnu opremu i maske.                                                                                                                                                                          Plaču sa ove i one strane mosta od prekomerne upotrebe suzavca.                                                                                                       Narednih dana pre podne mi “treniramo strogoću” u kasarni na brdu dok “iredenta” odmara, a po podne igramo se rata po ulicama, sve do mraka.                                       Bilo je to malo zabavno i dosta glupo “ratovanje”,  još uvek se nije ginulo. Taktika je bila kreni-stani, korak napred pa dva nazad.

Pročitajte i...  Sanira se zaštitni bedem na Toplici kod Gradskog groblja

Kada su Titovi partijski drugovi obavili zadati ratni program u svojoj domovini, dosetili se da za sebe sačine skraćeni program za penzionisanje, pa uz njih na mala vrata prođem i ja po tom programu.                                                                                                           Pravi rat sa Šiptarima je još dugo, posle trajao sa mnogo žrtava.                                                                                                                                                    Sada dok traje primirje, povremeno odlazim u Kosovsku (Titovu) Mitrovicu preko “administrativne linije” kod svoje rodbine i poznanika, i povremeno pređem pešice preko mosta na reci Ibar.

(Autor Radovan Radovanović, Sagonjevo)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=291310

22 jan 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Peti Kosovski boj”

  1. Putnik namernik

    Ništa ja tebe nisam razumeo. Jel ti pratiš Baka Prase YouTubera? U NS i u prestonicu biju se i deca i roditelji da omoguće deci što bolju poziciju u TC da vide Baka Prase. Ima i najvernije fanove. Ne nisu ni Janičari ni Delije nego Unuci. Valja se droga od 5 osnovne verovali ili ne. Vi ste mala sredina i ako neko i ima velike ambicije kao Šiptar i Kum svi takvi idu ili u Niš ili u Beograd. Da ne pričam o onim nastranim njima je BG odskočna daska za uspešnu karijeru u modi. Tako da mala sredina ima i svoje prednosti. Da sam na vašem mestu samo bi švercom bavio.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up