U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Planetarijum stigao u Prokuplje

Autor 10 dec 2019

PROKUPLJE- U prokupačkoj Osnovnoj školi Nikodije Stojanović Tatko danas gostuje mobilni planetarijum Astronomskog društva Srbije, koji će posetiti oko 400 osnovaca iz tri osnovne škole u našem gradu.

Prema rečima pomoćnice direktora Tatkove škole, Lidije Veljković, interesovanje za posetu planetarijumu među osnovcima je izuzetno veliko.

-Cilj programa je da se deca upoznaju sa astronomskim i geografskim pojmovima, da se upoznaju sa svemirom i zemljinom kuglom kao delom svemira, kao i da im se podigne ekološka svest u cilju očuvanja naše planete, kazala je Veljković.

Šator planetarijuma, smešten je u fiskulturnoj sali Tatkove škole i u prepodnevnoj smeni, po grupama će ga posetiti 840 učenika ove Škole, dok će u popodnevnoj smeni planetarijum posetiti još stotinak učenika osnovnih škola „Milić Rakić Mirko“ i „9. oktobar“.

-Slajdove, koji simuliraju zvezdano nebo i planete, prati i stručno predavanje članova Astronomskog društva Srbije, što predstavlja najbolji način da se đacima objasne, za njihov uzrast, još uvek nejasni pojmovi, kazali su u Tatkovoj školi.

Prezentacija traje 35 minuta i za to vreme đaci imaju priliku da nauče orijentaciju u prirodi na osnovu položaja zvezda, raspored sazvežđa, nazive planeta u Sunčevom sistemu.

-Takođe mogu da nauče kako u svako vreme, pri vedrom nebu, pronaći zvezdu severnjaču, koliko planeta ima u Sunčevom sistemu i kako se zovu, od čega se sastoji Sunce, koliko dugo će nas grejati, o kometama, asteroidima, meteorima, kao i brojne druge zanimljive stvari, istakli su organizatori.

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475400

10 dec 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Planetarijum stigao u Prokuplje”

  1. mile

    Ekskurzije izlazak u rirodu….. odlazak na oservatoriju nije daleko 20km od grada da se deca obrazuju VIDOJEVICA

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions