U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Počela rezidba voća

Autor 11 feb 2019

PROKUPLJE- Povoljni vremenski uslovi proteklih dana uslovili su da voćari krenu sa rezidbom u svojim voćnjacima. Stručnjaci preporučuju da se ovaj izuzetno važan posao obavlja kada je temperatura iznad 10 stepeni.

Vršilac dužnosti direktora i stručnjak za voćarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje, Dejan Tonić, kaže da rezidbu treba obaviti pre početka vegetacije.
-Voćari koji imaju velike zasade, rezidbu bi trebalo da intenziviraju, kako bi je što pre završili. Oštećene, suve i zaražene grane i osušena stabla treba orezati i izvaditi iz korena i skloniti iz voćnjaka, rekao je Tonić i dodao da je ovo period kada mogu da se sade nove sadnice voća.
On voćarima preporučuje da kupuju samo sertifikovane sadnice od ovlašćenih proizvođača i da pre sadnje obavezno urade analizu zemljišta.
Sredina februara je period kada se vrši i prihrana ozimih kultura. Ratarima se preporučuje da, zavisno od preporuke savetodavaca i rezultata analize zemljišta, koriste mineralna đubriva sa većim sadržajem azota.
-Da bi se dobio dobar i kvalitetan rod, neophodno je da se prva prihrana obavi sredinom a druga krajem februara ili prvih dana marta, zaključio je Dejan Tonić.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=461176

11 feb 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up