U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Počeli „Drainčevi susreti pesnika“

Autor 26 avg 2019

PROKUPLJE- Književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“, počela je danas u Nišu naučnim skupom „Književno delo Rada Drainca-novo čitanje“. U ovom delu programa, koji će trajati do 18 sati i 30 minuta, biće održane prva i druga sesija. U plenarnom izlaganju učestvuju dopisni član SANU Jovan Delić, koji je govorio na temu „Pjesništvo Rada Drainca u kontekstu srpske avangarde“ i Goran Maksimović sa Univerziteta u Nišu sa temom „Putopisna proza Rada Drainca“. U prvoj sesiji koja počinje u 15 sati učestvuju Gojko Tešić sa „Polemičkim diskursom Rada Drainca“ i „Kako sam priredio dela Rada Drainca“, zatim Snežana Milosavljević Milić, koja će razmatrati na temu „Linija magle i volšebni sagovornik-Rade Drainac u esejima Stevana Raičkovića“. Na temu „Drainčeva kratka proza u kontekstu ekspresionističke poetike dvadesetih godina“, izlagaće Bojana Stojanović Pantović, dok će o „Romanima Rada Drainca“ govoriti Sava Damjanov. U drugoj sesiji, Jelena V. Jovanović izlagaće o „Drainčevoj poeziji danas“, Dušan Živković o „Značaju Drainčeve poezije u kontekstu svetske književnosti“, Svetlana Rajičić Perić govoriće na temu „Žensko kao pol i rod-od erotičnosti/vaseljene do grada kroz motiv dojki u poeziji Rada Drainca“, a Đorđe Đurđević kazivaće o „Mariološkim aspektima pesme Ljubav Marija Rada Drainca“.

Pročitajte i...  Voda iz bunara „Grčki mlin“ ispravna za piće

Organizator ovog naučnog skupa jeste Narodna biblioteka „Rade Drainac“ Prokuplje, Srpska akademija nauka i umetnosti, ogranak SANU u Nišu i Filozifski fakultet u Nišu. Treća sesija naučnog skupa „Književno delo Rada Drainca-novo čitanje“ biće održana sutra u Prokuplju u Narodnom muzeju Toplice od 9 do 12 sati, kada će zvanično početi program obeležavanja 50. „Drainčevih susreta pesnika“ u našem gradu.

Program se nastavlja u 12 sati i 30 minuta polaganjem cveća na bistu Rada Drainca na Hisaru, potom i uručenjem nagrade „Drainac“ u 13 sati u svečanoj sali Grada Prokuplja. Po završetku ceremonije uručenja u 14 sati ministar kulture Vladan Vukosavljević otvoriće Spomen sobu Draincu. Pola sata kasnije biće promovisana knjiga izabranih pesama Rada Drainca na francuskom jeziku, a u 20 sati u Domu kulture biće održana Svečana akademija.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=470986

26 avg 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up