U kategoriji Blace, Doljevac, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Počeo Petrovski post

Autor 25 jun 2019

KURŠUMLIJA- Juče je počeo Petrovski post koji se još naziva i Apostolski. On uvek počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla, koji se slavi 29. juna po Julijanskom ili 12. jula po Gregorijanskom kalendaru. Post umnožava ljubav i molitvu i spremnost na vršenje svih jevanđeljskih vrlina, rekao je starešina kuršumlijske svete Trojice Slobodan Miletić i poručio da se svi potrudimo da budemo bolji ljudi. Ove godine Petrovski post traje tri nedelje.

– Dužina posta zavisi od pokretnih praznika Vaskrsa i Trojice, zato se datum menja svake godine. Od juče verni narod započeo je post i priprema se za svetu tajnu pričešća. Cilj posta je uzdržavanje od mrsne hrane, ali prvenstveno uzdržavanje od loših misli, želja i dela. Ovo je prilika da se pokaže dobrota i da se čine dobra dela- rekao je jerej Slobodan Miletić, starešina crkve Sv. Trojice.

Pročitajte i...  Pobeda košarkaša Kuršumlije

Post je uveo Isus Hristos, koji je posle krštenja u reci Jordanu otišao u pustinju, gde je postio 40 dana i noći, pripremajući se za iskušenja pred koja će ga postavljati Sotona i iz kojih Hristos izlazi kao pobednik. Uz jednodnevne postove postoje i četiri višednevna posta, a osim Petrovskog, to su  Časni ili Vaskršnji, Božićni i Velikogospojinski post koji je sledeci.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=468530

25 jun 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up