U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Počeo Velikogospojinski post

Autor 14 avg 2019

KURŠUMLIJA- Danas je započeo četrnaestodnevni Velikogospojinski post. Post je ustanovljen u slavu Uspenija Presvete Bogorodice i spada u stroge postove. Post ima dve strane, duhovnu i telesnu. Sastoji se od uzdržavanja od mrsne hrane ali na prvom mestu od rđavih dela. Post umnožava ljubav i molitvu i spremnost na vršenje svih jevanđeljskih vrlina.

-Počeo je Velikogospojinski post, da se milošću Gospodnjim i molitvama Presvete vladičice naše Bogorodice, potrudimo da pored telesnog, više upražnjavamo duševni post, da se ispravljamo-rekao je Topličkim vestima, otac Slobodan Miletić, staresina crkve Sv. Trojice u Kuršumliji, i dodao da se, po rečima blaženopočivšeg Patrijarha Pavla, potrudimo da budemo ljudi i to bolji.

Velikogospojinski post uvek počinje na Sv. Makaveje i Uzdizanje Časnog krsta i traje dve nedelje, još na Konstantinopoljskom saboru 1166. godine ustanovljeno je da svi pravoslavni hrisćani poštuju i čuvaju Bogorodičin post. Nekada su tokom ovog posta građanskim zakonom bile zabranjene javne priredbe i velika slavlja.

Pročitajte i...  Danas nam miriše Ivanjdansko cveće

Inače, pored Velikogospojnskog posta ima jos tri: Veliki Vaskršnji ili Časni post, Božićni i Petrovski koji je bio prethodni.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=470451

14 avg 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Počeo Velikogospojinski post”

  1. Nikanor

    Bas ste ga pogodili sa ovim Prepodobnim na naslovnoj fotografiji ! Kad narod ovo bude video pohrlice da posti I da ide u crkve .

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up