Soko Banja

FAM

FAM

BlaceKulturaKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Početkom maja počinje prvi deo „Drainčevih književnih susreta“

PROKUPLJE- Književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“, koja se ove godine održava 55. put zaredom, tradicionalno će početi u Beogradu 7. maja, obilaskom i polaganjem venaca na grobno mesto Rada Drainca, uz prigodan program. U toku ovog dana u Književnom klubu „Borisav Stanković“, u 17 časova, biće predstavljeno izdavaštvo prokupačke Biblioteke i održan muzičko-scenski program.

Manifestacija se nastavlja sutradan 8. maja u Prokuplju od 19 časova, kada će biti organizovano poetsko veče Marka Miloševića, u svečanoj sali Gimnazije. U čitaonici Biblioteke 9. maja u 13 časova, biće održana promocija „Zbornika Ivana Ivanovića: novo čitanje“, na kojoj učestvuju Ivan Ivanović, prof. dr Goran Maksimović, prof.dr Mirjana Bojanić Ćirković, Dragan Ognjanović i zastupljeni autori. Deo ovogodišnjih književnih susreta je i Simpozijum srpskog filozofskog društva, koji će biti održan 17. maja u 13 časova u čitaonici Biblioteke. Prvi deo Drainčevih književnih susreta, koji se održava u maju, završava se 22. maja, gostovanjem dečijih pesnika u Prokuplju, Blacu, Žitorađi i Kuršumliji.

-Prvi deo programa ove manifestacije, kao i ranijih godina i ove je prilagođen svim uzrastima, ali smo najviše vodili računa da se dopadne mladim ljudima i deci školskog uzrasta, rekli su u prokupačkoj Biblioteci.

Drugi deo je vezan za izbor i dodelu prestižne nagrade „Drainac“, gde stručni žiri svake godine ima težak zadatak da izabere najboljeg pesnika za zbirku pesama, objavljenoj u prethodnoj godini. Podsećamo da su ova ustanova kulture i savet Drainčevih susreta raspisali konkurs za nagradu „Drainac“, a krajnji rok za dostavljanje pesničkih knjiga je 15. jul tekuće godine.

Nagrada će ovogodišnjem laureatu, biti uručena na 55. „Drainčevim književnim susretima“ u Prokuplju, krajem avgusta 2024. godine.

0
0
Soko Banja

Povezano

Back to top button