U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Počinje sanacija paleontološkog lokaliteta Prebreza, nova istraživanja

Autor 31 jul 2020

BLACE- Stručnjaci Prirodnjačkog muzeja iz Beograda i zaposleni u prokupačkom JKP “Hameum” počeli su procenu i saniranje štete nanete nedavnim poplavama paleontološkom fosilnom nalazištu “Prebreza” kod Blaca.

-Vodena bujica je nanela veliku štetu lokalitetu, deo pristupnog puta je odnet, kao i mostić preko “Gluvog potoka”, oštećeni su rukohvati duž silazne staze, klupe, stolovi, ali što je najvažnije vitrine sa replikama fosila su ostale neoštećene, kazali su u “Hameumu” i naglasili, da taj u svetu jedinstven lokalitet tokom godine poseti mnogo turista iz naše zemlje i inostranstva.

-U toku je sanacija terena, obnova putokaza i pešačkih staza kako bi ljudi ponovo ovde mogli da dolaze, kazala je Ana Cerović rukovodilac Spomenika prirode “Prebrza”.

Pročitajte i...  Dogodilo se na današnji dan: Pre 105 godina književnik Milutin Uskoković izvršio samoubistvo

Prema njenim rečima voda je dosta toga odnela ali je i otkrila, pa su stručnjaci Prirodnjačkog muzeja iz Beograda najavili nova istraživaanja čim se situacija sa korona virusom smiri.

Na ovom svetski priznatom lokalitetu 1996. godine prvi put su otkriveni fosilni ostatci retkih životinja starih od 14 do 16 miliona godina. Tu su pronađeni okamenjeni ostaci mastodonta – pretka slona, hijene i gazele, kao i predaka antilope, žirafe, nekih vrsta ptica i drugih životinja koje danas žive u žarkom pojasu.

Arheolozi su u Prebrezi pronašli i ostatke biljnih vrsta karakterističnih za tropske predele, čime je naučno dokazano da su Evropa i Afrika nekada bile jedan kontinent.

Na tom području su otkriveni ostaci 12 vrsta krupnih sisara, a među njima i nekoliko vrsta koje do sada nisu bile poznate nauci kao što su miocenska hijena i gazela, kazala je Ana Cerović.

Pročitajte i...  Crveni krst nastavlja da brine o starima i socijalno ugroženim građanima

Nalazište “Prebreza” se prostire na površini od oko jednog hektara, a posebnu pažnju su privukli pronađeni delovi butne kosti i karlice mamuta i ostatak skamenjene ptice koja leži na jajima, što ukazuje na to da se na tom području desila neka iznenadna prirodna katastrofa u kojoj su životinje stradale, poput erupcije vulkana.

“Prebreza” je pod zaštitom države, a brojni fosilni ostaci sa tog lokaliteta čuvaju se i u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu i Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, dok su njihove replike izložene u 18 staklenih vitrina na samom nalazištu.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=484170

31 jul 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up