KulturaPoslednje VestiProkuplje

Poezija Jovane Obradović predstavljena prokupačkoj publici

PROKUPLJE – Prokupački Dom kulture pod svoje okrilje prima mlade i talentovane ljude, pa je sinoć na sceni pozorišta svoju poeziju iz zbirke „Večnost nam se smešila“, predstavila dvadeset dvogodišnja Jovana Obradović.

Jovana je počela da piše poeziju u osamnaestoj godini i u tome je imala podršku.

-Završila sam medicinsku školu u Prokuplju, a zatim, dalje obrazovanje, nastavila na Filozofskom fakultetu u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi s javnošću.  Počela sam da pišem sa osamnaest godina, u početku je to bila samo poezija, a kasnije i proza. Inspiraciju nalazim u svemu, ali sve moje misli je uvek pretvore samo i jedino u – ljubav. Dve moje pesme su objavljene u „Zborniku uspomena“, a u martu 2021. godine sam objavila svoju prvu zbirku pod nazivom  „Večnost nam se smešila“ i sve to u izdanju Kreativne radionice Balkan.

„Večnost nam se smešila“ je moj prvenac i ujedno knjiga u kojoj sam smestila sva svoja osećanja, sve što sam volela i sve što me je bolelo, sve čemu sam se nadala i sve ono od čega sam, iako to nisam želela, odustala. Knjiga je tu, da sećanja nikad ne izblede i da ta osećanja zauvek žive.

Dobila je naziv po istoimenoj pesmi koja se nalazi u njoj. Podeljena je na dve celine, na poeziju i na lirsku prozu, s tim da su brojnije pesme u prvoj celini, a proznih tekstova je manje.

Dešava se, naravno, da posumnjam u kvalitet svojih pesama i tekstova, ali nikada mi se nije desilo da posumnjam u to da ću jednom objaviti knjigu. I pretpostavljam da je, upravo ta jaka želja i vera u istu, zaslužna što sam uspela u tome – rekla je autorka knjige Jovana Obradović.

Recenzent dr Danica Stolić istakla je značaj čitanja Jovanine zbirke jer će u njenim stihovima uživati mladi, zaljubljeni ili oni koji će se tek zaljubiti, ali i oni stariji, da se prisete svojih nekadašnjih dana ljubavi.

-Pesnički prvenac VEČNOST NAM SE SMEŠILA mlade autorke Jovane Obradović pokazatelj je da tematizacija ljubavi nije presahnula niti skrajnuta u doba u kome smo svi, a posebno mladi, previše okrenuti savremenim tehnologijama, kada se svet otuđuje a mladi najčešće upoznaju i komuniciraju posredstvom različitih kompjuterskih mreža. Postizanje emotivne harmonije koja se zasniva na osećanju ljubavi je osnovna težnja svake mlade osobe, to je želja da se pobegne od praznine i patnje, od haosa savremenog sveta, u neprestanoj težnji ka humanijem i ka poetičnijem svetu, koji se može ostvariti jedino ljubavlju i empatijom. Tome treba dodati i stvaralaštvo, ovde se radi o pesničkoj kreativnosti, a sve u osmišljavanju sopstvenog ega u svetu svekolikog bivanja i trajanja – rekla je recenzent dr Danica Stolić.

Iz Doma kulture ističu značaj predstavljanja mladih umetnika široj publici i nadaju se da će ih biti još više.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Vreme je za kulturu-Podržimo prvae uzore“ koji reačizuju Topličke vesti.

„Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

100% LikesVS
0% Dislikes
Back to top button