U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Polaznici Dnevnog boravka „Sunce“ za decu ometenu u razvoju obeležili slavu Sveti Vasilije Ostroški

Autor 13 maj 2021

PROKUPLJE- Udruženje obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti Topličkog okruga i Dnevni boravak „Sunce“ za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, danas su obeležili Svetog Vasilija Ostroškog, svoju krsnu slavu.

U čast sveca iscelitelja i zaštitnika bolesnih u crkvi Sveti Prokopije u prisustvu polaznika Dnevnog boravka i članova udruženja, presečen je slavski kolač, a tokom dana slava je u najužem krugu korisnika obeležena i svečanim ručkom u Dnevnom boravku „Sunce“ u Vodicama.

Sekretar Udruženja i upravnik Dnevnog boravka „Sunce„ Dragoslav Petrović je istakao da su još u vreme formiranja Udruženja i Dnevnog boravka „Sunce“ uz blagoslov tadašnjeg protojereja prokupačke crkve Sveti Prokopije, oca Lazara Baraća za krsnu slavu odabrali Svetog Vasilija Ostroškog, koji je u narodu poznat kao zaštitnik i iscelitelj najtežih bolesnika.

Slavu smo svake godine obeležavali prigodno, kako smo mogli uz veliku pomoć donatora i dobrih ljudi, pa smo i ove godine bez obzira na pandemiju korona virusa odlučili da se uz poštovanje svih epidemioloških mera zaštite od širenja virusa, u manjem broju povodom slave okupimo u našem Dnevnom boravku „Sunce“, kazao je Petrović.

On je iskoristio priliku da povodom slave pomene i sve dobrotvore i humane ljude koji godinama unazad pomažu rad Udruženja i „Sunca“ čineći da deci i mladima obolelim od „distrofije“, „Daunovog sindroma“ i drugih nervno mišićnih bolesti, ulepšaju i olakšaju život.

Tako je pomenuo poslednji u nizu humani gest Norveške Humanitarne organizacije „Ljudi bez granica“ koja je obezbedila svim polaznicima  boravka „Sunce“ tablet računare i druge vredne poklone.

Takođe je istakao da je svaki  korisnik  dobio na poklon tablet računar, patike, majicu,  kozmetiku i slatkiše, a da je za potrebe boravka kupljen još jedan tablet računar, forbrain slušalice i logopedske sonde.

-Deca su se mnogo obradovala računarima putem kojih će sada moći da komuniciraju i video pozivima, kao i da slušaju muziku i gledaju filmove, što im je dragoceno u vreme pandemije korona virusa kada ne mogu da se druže kao ranije, naglasio je  Petrović.

On je zahvalio Ani Miš Petković i njenom suprugu Ivanu, poreklom Prokupčanima koji su organizovali ovu akciju, kao i svim našim iseljenicima koji su u Norveškoj učestvovali u prikupljanju novca za pomoć prokupačkoj deci polaznicima „Sunca“.

Sveti Vasilije Ostroški je bio episkop zahumski i skenderijski koji se nakon turskog razaranja manastira Tvrdoš preselio u Ostrog, gde je i umro 1671. godine i gde mu se čuvaju svetiteljeve mošti.

Veliki broj pravoslavnih vernika slavi današnji dan kao krsnu slavu, a mnogi se na Svetog Vasilija zavetuju zbog svoje bolesti u kući da će na Duhove otići u Manastir Ostrog i iz manastira doneti komšijama i prijateljima lekovito ulje, tamjan i pamuk jer se veruje da stvari koje prenoće kod moštiju sveca leče sve bolesti.

1
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=494945

13 maj 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions