KulturaKuršumlijaPoslednje Vesti

Politikolog Nikola Dragović preporučuje knjige „Velika zabluda“, „Revizor“ i „Čiča Gorio“

KURŠUMLIJA- „Knjige ne diramo i ne čitamo. Ponekad, iz očajanja, uzmemo po neku knjigu i kad se iznenada suočimo sa njenom lepotom i pameću – to nas dotuče. Bolje da je nismo ni uzimali. Ne bismo znali kako je prazno i pusto živeti bez knjiga“, kazao je Duško Radović.
Evidentna ekspanzija informacionih tehnologija je potisnula knjige u drugi plan, ali na sreću knjige su ponovo u modi, jer prave vrednosti ne mogu se potisnuti. Internet i televizija ne mogu zameniti ni dočarati draž dobre knjige, istakao je politikolog Nikola Dragović.
Tri knjige koje su na njega su ostavile dobar utisak u poslednje vreme su: „Velika zabluda “ Džon Miršajmera, .„Revizor“, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, i „Čiča Gorio“,  Onore de Balzaka.

  -Kao politikolog prvo bih izabrao knjigu koja se tiče politikološkog štiva, a to je broj 1.  „Velika zabluda – liberalni snovi i međunarodna realnost“, koju je napisao profesor političkih nauka na Čikaškom univerzitetu Džon Miršajmer. Miršajmer istražuje odnos nacionalizam, liberalizam i realizma na američku spoljnu politiku posle pada Berlinskog zida, kada su Sjedinjene Američke države htele da uvedu liberalno – demokratski poredak u što više zemalja sveta.  Detaljnom analizom i objašnjenjem, dokazuje da je liberalni hegemonizam, spoljna politika koju SAD želi da sprovede, osuđena na neuspeh i da je liberalna politika u krizi, kao da se treba posebna pažnja obratiti nacionalizmu i realizmu.
2.„Revizor“, dramsko delo ruskog pisca Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, koji opisuje stanje u jednom Ruskom gradiću u XIX veku i ponašanje tamošnjih predstavnika vlasti u iščekivanju kontrole njihovog rada iz prestonice. Knjiga, po meni, nosi važnu poruku, šta se događa kada su predstavnici vlasti neobavešteni i kakve posledice mogu biti, kada se ne postupa po pravilima. Kada se vlast  plaši svakoga putnika koji iole pristojno izgleda i boravi u njihovom gradiću
3. „Čiča Gorio“, roman Onore de Balzaka, opisuje stanje u Francuskom društvu krajem XIX i početkom XX veka. O čoveku koji se obogatio za vreme Francuske revolucije koji je na kraju biva ostavljen od svih, koji je zbog ljubavi prema svojim ćerkama završio u trošnom francuskom apartmanu. O mladom provincijalcu koji želi da uspe u otmenom francuskom društvu i koji na kraju shvata da je sam u velikom gradu i da mu borba tek predstoji jer ništa nije lako i ne postoji kraći put
do uspeha-izjavio je Nikola Dragović, politikolog.
Dobru knjigu ništa ne može zameniti, zato treba iskoristiti svaki trenutak, barem uveče pred spavanje, i pročitati par stranica odabrane knjige, poručio je Dragović.

50% LikesVS
50% Dislikes
Više
Pogledajte rakođe
Close
Back to top button