U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Poljoprivrednici iz Toplice posetili Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu

Autor 17 maj 2019

PROKUPLJE- Na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, koje je od 11. do 17. maja održan u Novom Sadu, svoje proizvode predstavilo je 1.518 izlagača iz Srbije i 60 zemalja sveta. Među mnogobrojnim posetiocima ove najveće smotre agrara u Jugoistočnoj Evropi, bili su i poljoprivrednici iz Prokuplja i drugih opština Toplice.

Tokom razgledanja mnogobrojnih štandova, zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, rekao je da se u sklopu realizacije programskih aktivnosti na unapređenju i razvoju poljoprivrede na teritoriji Prokuplja, svake godine planira obilazak ovog Sajma.

-Tradicionalni skup renomiranih i priznatih domaćih i svetskih lidera iz oblasti agrara na jednom mestu, kao što je Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu je jedinstvena prilika da se prokupački i toplički poljoprivrednici upoznaju sa svim novinama u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Tokom obilaska mnogobrojnih štandova, oni su mogli da vide mnoge novine u oblasti prehrambene industrije, stočarstva, mehanizacije, sistema za protivgradnu zaštitu i navodnjavanje, kao i novine u korišćenju mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava, pa nove mašine za preradu poljoprivrednih proizvoda, izjavio je on i dodao da su naši poljoprivrednici pokazali veliko interesovanje za sve oblasti poljoprivrede.

Pročitajte i...  Kuršumlija: Osoba stara 17 godina pozitivna na korona virus

Tokom posete, prokupački poljoprivrednici su razgovarali sa proizvođačima traktora i druge poljoprivredne mehanizacije, sistema za protivgradnu zaštitu i navodnjavanje, semenskog materijala i stočne hrane.

Paunović je naglasio da je poseta Sajmu bila jedinstvena prilika da se naši poljoprivrednici upoznaju sa novim naučnim dostignučima i tehnologijama koje se primenjuju u svetu.

-Poljoprivreda je takva grana privrede, gde su prisutne stalne novine. Nema rentabilne i održive proizvodnje, bez primene novih naučnih dostignuća i tehnologija. Zbog toga lokalna sampuprava, u saradnji sa Odeljenjem za poljoprivredu i Poljoprivredno-stručnom i savetodavnom službom, tokom cele godine organizuje predavanja, savetovanja, tribine i druge edukativne skupove. Siguran sam da će naši mladi poljoprivrednici na svojim imanjima primeniti novine u oblasti poljoprivrede, kako bi dobili kvalitetan i zdravstveno bezbedan proizvod, zaključio je Paunović.

Pročitajte i...  Voda iz bunara „Grčki mlin“ ispravna za piće

Tokom posete Sajmu, Paunović je zajedno sa članom Gradskog veća Žarkom Koprivicom posetio i štand Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije na kojem je „Boki food“ iz Donje Toponice, u vlasništvu Dejana Joksimovića, izložio mnogobrojne proizvode firme.

Vršilac dužnosti direktora PSSS, Dejan Tonić, zahvalio se lokalnoj samouprava koja je ovaj odlazak u Novi Sad.

-U poslednje dve godine, uspostavljena je izuzetno dobra saradnja lokalne samouprave i PSSS. Ovom saradnjom, najviše su dobili prokupački i toplički poljoprivrednici, za koje su u proteklom periodu organizovana razna predavanja, tribine i posete sajmovima, zaključio je Tonić.

Međunarodni sajam poljoprivrede posetili su i učenici i profesori Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ i Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=466395

17 maj 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “Poljoprivrednici iz Toplice posetili Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu”

  1. Lekic

    Vise funkcionera nego poljoprivrednika

  2. Milan

    Ko finansira uhlebima ekskurzije-pa mi narod???

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up