Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Poljoprivredniku iz Dolje Stražave uručen prvi traktor iz IPARD programa

Autor 19 nov 2018

PROKUPLJE- Zamenik predsednika opštine Prokuplje Miroljub Paunović izjavio je prilikom posete Bojanu Janićijeviću, poljoprivredniku iz Dolje Stražave kome je uručen prvi traktor iz IPARD programa, da je obnova zastarele poljoprivredne mehanizacije jedan je od izuzetno važnih faktora za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Cena traktora je 1.470.000 dinara. Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu za kupovinu traktora dalo je subvenciju od 60 odsto.

-Prosečna starost traktora i drugih priključnih mašina na teritoriji prokupačke opštine kreće se od 30 do 35 godina. Da bi se smanjili troškovi proizvodnje, povećala produktivnost i konkurentnost na tržištu neophodno je, pored ostalog, da se obnovi i mehanizacija, izjavio je Paunović i dodao da je dobro što su i prokupački poljoprivrednici iskoristili povoljne uslove IPARD programa koji se finansiraju iz fondova Evropske unije.

Prema njegovim rečima, očekuje se da u najskorije vreme budu uručena još tri ili četiri traktora iz ovog programa.

Mladi poljoprivrednik Bojan Janićijević obrađuje više od 14 hektara zemlje, od kojih se 12 nalazi pod višnjama.

-Bez obzira na to što u svom dvorištu već posedujem tri traktora, želeo sam da iskoristim sve pogodnosti IPARD programa. Nema unapređenja i razvoja poljoprivrede bez dobre i ispravne mehanizacije. Kupovinom traktora znatno ću uštedeti na gorivu, mazivu i rezervnim delovima, dok će iskorišćenost mehanizacije biti znatno veća u odnosu na stare mašine, istakao je Janićijević, i dodao da poljoprivrednici treba da koriste subvencije iz inostranih, nacionalnih i lokalnih programa.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=87994

19 nov 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Poljoprivredniku iz Dolje Stražave uručen prvi traktor iz IPARD programa”

  1. KOMSIJA

    IMA LI NEKA IPARD ZENA

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up