U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Pomoć u teškim vremenima

Autor 25 mar 2020

KURŠUMLIJA- Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije sa  juga Srbije iz Kuršumlije u saradnji  sa svojim članovima osobama sa invaliditetom  u ovim teškim vremenima vandrednog stanja u Srbiji,  šiju  zaštitne maske i opremu za svoje članove i geronto domaćice i ostale članove zajednice.

Zbog nedostatka maski u vreme pandemije korona virusa, članovi Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlije  krenuli su spontano  da šiju , pamučne maske  za svoje članove (osobe sa invaliditetom ,gerontodomaćice I ostale članove zajednice).

Kako bi na neki način pomogli društvu koji se  svakodnevno bore za ljudske živote, ali i susreću sa ovim virusom, zaštitne maske nećemo prodavati, već će svaka sašivena maska, kaže ona, biti donirana,izjavio je Marko Filipović predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlije.

Opremu za šivenje i krojenje (stare zanate) Udruženje je dobilo kroz projekat “Aktiviranje za više mogućnosti” koji je do programa “Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih”, vrednog 4.7 miliona evra, koji finansira EU (IPA 2014), a kofinansira Vlada Republike Srbije. Projektom upravlja Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, dok su institucionalni korisnici projekta Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo omladine i sporta.

Projekat „Aktiviranje za više mogućnosti“ predviđa niz aktivnosti za unapređenje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Podrška za samozapošljavanje osoba sa invaliditetom, radna praksa i obuke su glavni ciljevi projekta. Projekat se realizuje u saradnji sa partnerskom opštinom Kuršumlija i stručnim službama koje se bave problemima nezaposlenosti.

Projekat „Aktiviranje za više mogućnosti“ predviđa niz aktivnosti za unapređenje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Podrška za samozapošljavanje osoba sa invaliditetom, radna praksa i obuke su glavni ciljevi projekta. Projekat se realizuje u saradnji sa partnerskom opštinom Kuršumlija i stručnim službama koje se bave problemima nezaposlenosti.

Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije u ovim teškim trenucima vandrednog stanja pokazuje izuzetan primer dobrote, solidarnosti i požrtvovanja sa svojim geronto domaćicama iz Kuršumlije gde pomažu starijim licima I osobama sa invaliditetom kroz uslugu pomoći u kući.

Posebno je važno znati da opština Kuršumlija broji tek nešto više od 18.000 stanovnika, ali da čak 35 odsto njih pripada starijoj populaciji, kao i da podaci pokazuju da je stanovništva ovog grada sve starije.

Namestiti jastuk vremešnoj ženi koja ne ustaje iz kreveta, ili dodati čašu vode bolesnom deki – deluje jednostavno, ali kada su stare i nemoćne osobe same kod kuće, nemaju nikoga da to učini za njih, takva pomoć je neprocenjiva. Jedini u koje mogu da se pouzdaju jesu negovatelji, članovi projekta “Pomoć u kući”, izjavio je Marko Filipović predsednik udruženja.

Pomoć u kući jeste realna potreba često zanemarenih grupa građana, stoga je prepoznata važnost da se nešto u tom domenu promeni, i pokrenut je istoimeni projekat “Pomoć u kući”. Uključeno je 60 starijih osoba i osoba sa invaliditetom, čime je poboljšan kvalitet života svakog od ovih pojedinaca. “Pomoć u kući” za zvakog od njih konkretno znači prevazilaženje postojećih poteškoća, povratak optimizma, stvaranje osećaja pripadnosti zajednici, bolje usmerenje i veća solidarnost porodica i drugih ljudi iz okruženja u ovim teškim vremenima.

Udrženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije već sedam godina uspešno sprovodi uslugu “Pomoć u kući” za stara lica i osobe sa invaliditetom: pomoć pri obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti, nabavka namirnica, higijena kuće I stana, pomoć pri šetnji i odvođenje kod lekara – to su neki od osnovnih zadataka geronto domaćica koje rade u Udruženju osoba sa invaliditetom.

Ostanite kod kuće,I mislite na one, koji stavljaju maske, navlače rukavice, izlaze iz svojih kuća i odlaze da nekoga nahrane, presvuku, da drugome ulepšaju dan , poručio je Marko Filipović predsednik udruženja.

Projekat “Pomoć u kući” protekle godine dobio je dodatnu podršku, imajući u vidu da je deo ReLOaD regionalnog projekata koji finansira  Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Zapadnom Balkanu i Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlije.

Evropska unija usmerila je pomoć Udruženju osoba sa invaliditetom Kuršumlija  na obuke gerontodomaćica, higijensku opremu, a obuhvaćen je i veći broj porodica koje primaju pomoć.

Ostati kod kuće – obaveza je svih u vreme globalne pandemije korona virusa, čak i zakonska za starije od 65 godina u Srbiji. Ipak, onima koji su vremešni i nemoćni, žive u zabačenim mestima, i nemaju nikog ko bi im pomogao, COVID-19 zakomplikovao je već nimalo lake živote.

 

Dani za nama izuzetno su teški, ali iznedrili su mnogo heroja, koji su nas podsetili šta su dobrota, požrtvovanost i solidarnost. Među tim junacima i junakinjama su i gerontodomaćice iz Kuršumlije, koje godinama pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija,.

ProjekatPodrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih“ vredan 4.7 miliona evra, koji finansira Evropska unija a sufinansira Vlada Republike Srbije, ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost mladih u Srbiji povećanjem zaposlenosti, omladinskih aktivnosti, radnog iskustva i preduzetničke prakse među mladima. Evropska unija i Vlada Republike Srbije su bespovratno dodelili 24 granta, koji će se realizovati u više od 35 gradova i opština u Srbiji do kraja 2021. Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije i obrazovne ustanove, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalnom nivou u obrazovanju i zapošljavanju, inovativnoj praksi i modelima aktivnog uključivanja, i na taj način ojačati društvenu uključenost mladih. Uticaj i konkretni rezultati projekta se očekuju na svim nivoima, a posebno u vezi sa povećanim kapacitetima relevantnih institucija u oblasti inovativnog razvoja i upravljanja merama aktivnog uključivanja mladih, razvoja politike u skladu sa najboljom praksom EU, kao i efikasniju upotrebu finansijske pomoći Evropske unije.

 

Projektom upravlja Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, dok su krajnji korisnici projekta Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo omladine i sporta.

 

Više o projektu možete saznati na www.ukljucivanjemladih.rs

 

Od 2000. do danas, Evropska unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji. Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije. Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=479800

25 mar 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions