Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Pomozi Bože: Vozači se prvo se prekrste, pa prelaze preko mosta!

Autor 21 sep 2018

KURŠUMLIJA- Drveni most u selu Merćez na regionalnom putu Kuršumlija-Lukovska Banja ponovo je “aktuelan” kao pre tri godine kada su putnici Niš-ekspresa prelazili peške preko njega a vozač sa praznim autobusom za njima. Drveni pragovi su ponovo oštećeni a polomljena je i ograda.

-Nisu prošle ni tri godine od popravke a most je opet postao noćna mora za nas putnike za Lukovsku Banju. Vozači autobusa sa strahom i nevericom prelaze most, neki se krste i ne veruju da postoje ovakvi mostovi u 21.veku. Ne možemo ni da zamislimo kako ćemo prelaziti preko njega kad padne sneg ukoliko se ne popravi-kaže Jugoslav Dimitrijevič, nastavnik u OŠ “Miloje Zakić” u Kuršumliji koji svakodnevno drži časove u izdvojenom odeljenju u Lukovskoj Banji.

Mnogi vozači ispred mosta zastanu, dobro ga odmere i pređu peške, pre nego što se usude da prođu vozilom.

Meštani kažu da im prelazak preko mosta nije prijatan. Ružan osećaj je da je još drvena ćuprija u ovo vreme, tako da uvek kad prođeš, rizikuješ, kaže jedan meštanin dok drugi dodaje da je navikao: “Znam da neću da propadnem, ali nije baš prijatno.”

Inače, stara konstrukcija mosta od drvenih greda je očuvana ali je pre tridesetak godina ojačana tako da je most zaista bezbedan, odnosno, kako reče naš sagovornik, neće da propadne. Spoljašnost mosta ipak, ne uliva sigurnost. Na mostu je ograda polomljena, ali veću opasnost predstavljaju pragovi preko kojih dnevno pređe više stotina automobila, ali i teških vozila.

Inače, ovaj drveni most odoleva vremenu više od sto godina. Niko ne zna tačno kada je sagrađen ali je u to vreme sigurno bio graditeljsko čudo.

Dugačak je 21 metar  i nekoliko puta je rekonstruisan. U Nadležnosti je Javnog preduzeća “Putevi Srbije”.

-Pre 30 godina postavljeni su betonski stubovi a na dve trećine mosta su postavljene metalne mosnice. Preko njega prolaze bez problema naše mašine koje teže i do 60 tona-kažu nadležni iz PZP Trace Niš, koje održava ovaj deo puta.

Kako saznajemo od nadležnih ovaj most opstaje samo zato jer je predviđeno da bude potopljen kada se završi vodoprivredni sistem “Selova” i formira veštačko jezero.

-Kada je 1986. godine započet projekat izgradnje brane na Toplici kod Selove predviđeno je da se regionalni put 219 Kuršumlija- Brzeće sa krakom 219 A do Lukovske banje izmesti,  jer je po projektu trebalo da bude potopljen. Kako ovaj projekat još nije završen a radovi su obustavljeni, tako ni novi put oko budućeg jezera u dužinini od 16 kilometara nikada nije urađen. Zato je i ovaj most opstao-kažu nadležni.

Kad je izgrađen ovaj most je verovatno bio ponos čitavog kraja. Danas, jedni ga smatraju atrakcijom a drugi velikom opasnošću.

Tekst je napisan u okviru projekta “Selo čuva državu”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85377

21 sep 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Pomozi Bože: Vozači se prvo se prekrste, pa prelaze preko mosta!”

  1. Seljak

    Nedirajte nam ETNO.

  2. sa strahom smo autom presli preko njega u Maju nadam se da se ljudima koji svakodnevno tu prolaze napraviti novi most koji ce biti siguran za prelaz.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up