U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Pomozimo da Nikola (5) i Nenad (4) sa svojim roditeljima žive u normalnim uslovima

Autor 18 avg 2019

KURŠUMLIJA- Leto se polako bliži kraju a strah od kišovite jeseni i hladne zime već hvata četvoročlanu porodicu Ilić iz Mikuljane koja živi u staroj trošnoj kući. Oni imaju samo jedan san – da saniraju kuću pre zime, da se oronuli zidovi potpuno ne odlepe, da ne počne sa svih strana da prokišnjava a vlaga postane još veća. Nikola ima pet godina i treba da krene u predškolsko a Nenad (4), i  polazi u vrtić, ističu roditelji Sanela i Dobrica. Ova porodica od redovnih prihoda ima samo dečji dodatak, i sada su korisnici narodne kuhinje. Pravo na socijalnu pomoć nemaju. Da bi kuću adaptirali i sredili potrebna im je pomoć  jer od dnevnice koju Dobrica zaradi u šumi, ne mogu. Inicijatori da im se pomogne su Koviljka Janković i Cica Minić, Sanelina teka.

Sanelu život nikada nije mazio. Imala je samo godinu i po dana kada joj je mama stradala u snegu. Taj veliki gubitak pokušali su deda i tata, koji je bio bolestan išao na hemodijalizu, da ublaže koliko su mogli. Siromaštvo i život u trošnoj  kući nije bio ni malo lak. Završila je samo osnovnu školu i kurs za gerontodomaćice. Deda joj je umro 2013. godine a otac godinu dana kasnije. Spas od tuge  pronašla je u porodici koju je osnovala. Prvo su stanovali privatno ali prošle godine morali su da dođu u njenu trošnu kuću u kojoj je odrasla. Sada je okružena ljubavlju dece i supruga ali siromaštvo i težak  život je u stopu prate. Ove godine njenom suprugu su umrli i otac i majka.

Pročitajte i...  Reciklaža partijske knjižice

-Kada bi ovu kuću sredili olakšali bi malo život. Ovako, svakim danom sve nam je teže. Nemoćni smo da sami sredimo. Bilo je dosta dugih godina siromaštva i tuge, valjda će i nas jednom sunce da ogreje. Potreban nam je građevinski materijal, kreč, cement, pesak, rigips table, PVC stolarija, laminat za podove, nameštaj… Da bar imamo stalno zaposlenje…  Ne smemo zimu da dočekamo sa decom ovako- kaže Dobrica Ilić.

Nikola i Nenad veselo trčkaraju i pokazuju nam svaku prostoriju. Svi četvoro žive u jednoj sobi. Kada bi se sve sredilo deca bi imala svoju sobu, jer kuća ima 75 kvadrata. Jedan deo je čakmara a drugi deo od cigle.

Pročitajte i...  16. februara 1942. godine Kuršumlija oslobođena od Nemaca, partizanska vlast trajala šest dana

Koviljka Janković, koja je  jedan od inicijatora akcije, Sanelu je upoznala u martu kada je organizovala humanitarnu akciju za Gavriloviće a sva humanitarna pomoć, od gaderobe za decu i odrasle, slatkiše, igračke, prehrambene artikle, hemiju,… podelila je porodicama iz Kuršumlije. Jedna od porodica koja je dobila pomoć bila je i Sanelina.

-Tada sam upoznala Sanelu i saznala u kakvim uslovima živi sa decom. U dogovoru sa stanarima u mojoj zgradi njoj i Jeleni Antić obezbedila sam da čiste stepenište u zgradi i zarade preko potreban novac. U dogovoru sa njenom tetkom Cicom  pokrenule smo akciju, ali treba da se uključe i građani i firme i opština. Njima je građevinski materijal najpotrebniji, da se ova kuća sredi da deca imaju uslove koji dolikuju 21. veku. Imaju dovoljno prostora samo sve to treba srediti. Ja i Dejana Gvozdenović dale smo im polovne pločice koje će im poslužiti, daću im i itison.  Ceca Ristić će ima dati tepih, sto i ležaj. Znači svako ko ima polovan nameštaj,  može da im da, da srede kuću. Nadležne institucije treba da dođu da se uvere. Ovde se ni jedna reč ne dodaje, ovde je sve u strašnom stanju. Slike govore više od hiljadu reči. Deca moraju da budu prioritet, pomozite im-kazala je Koviljka Janković, penzionerka iz Kuršumlije.

Pročitajte i...  Blački privrednici napravili zabavu za 400 gostiju

Tetka Cica Minić uzda se u dobre ljude kako bi se pomoglo njenoj Saneli. Ona plaća vrtić kako bi se deca socijalizavala i pripremila za školu.

-Pozivam sve koji mogu neka se jave da pomognu. Sve namenski i za građevinski materiajal. Zahvaljujem se svima koji su se već uključili. Ratka Nešić iz STR Komision “Neša”donirala je cevi za kupatilo, ventile, slavine, česme a Marija Ilić daće im polovnu kuhinju sa kuhinjskim elementima- kazala je tetka Cica Minić, koja živi u Beogradu.

Ova porodica je svesna da se u Kuršumliji teško živi i da bi sugrađani rado pomogli ali svi nisu u mogućnosti da to učine. Zato će se obratiti za pomoć i Opštinskom veću i Centru za socijalni rad.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=470579

18 avg 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

4 komentara za “Pomozimo da Nikola (5) i Nenad (4) sa svojim roditeljima žive u normalnim uslovima”

 1. Mima

  Dajte broj racuna, da se pomodne ovoj deci.

 2. Jelena

  Da li postoji mogucnost da se pozove emisija S Tamarom u akciji?

 3. Komšinica

  Poznavala sam Sanelu još dok je bila dete. Nisam je videla godinama, otkad sam otišla iz Kuršumlije, i eto ovog članka. Udala se, ima dva pileta, drago mi je da vidim da više nije sama. Ona je nešto malo mlađa od mene, išla je u Zakićevu kao i ja, pa se sećam tih dana iz detinjstva i mogu da potvrdim da je sve ovako kako piše u tekstu. I da dodam još ponešto.
  Sanela nikada nije imala drugare, nikada nije dolazila da se igra sa nama na ulici, deca je nisu volela. Sećam se kako su joj se rugali kad je prolazila ulicom i dobacivali joj svakakve pogrdne nadimke. Deca ko deca, nisu imali od koga da nauče da poštuju druge, pa stoga za to krivim njihove roditelje jer vaspitanje se nosi iz kuće. Sanela je svoj toj deci uzvraćala osmehom, čekajući da se neko smiluje i uputi joj lepu reč. Svuda je išla sa svojim dedom, sećam se i njegove šajkače i braon ručno pletenog džempera. On je imao sedu bradu i krupan korak, a Sanela bi nameštala šnalice po kosi i trčkarala pored njega da joj ne pobegne. Od nje je toliko toga pobeglo, nažalost. Mama, tata, baka, deda. I sreća izgleda.
  I vreme je da se to okrene i da se onaj naš mali grad ujedini da pomogne ovoj maloj. Da grad iz koga svi beže da dušu ovima koji biraju da ostanu.
  Sanela, želim ti mnogo sreće u životu, zdravlja i sloge u tvom domu, i ljubavi od svih koji te znaju, toliko da ti je više nikad ne zafali. <3

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up