Smiley face
U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Ponovo poskupele cigarete

Autor 16 jula 2018

BEOGRAD- Cigarete pojedinih proizvođača od danas su skuplje za 10 dinara po paklici, objavio je Službeni glasnik.

Naime, u skladu sa članom 68. Zakona o duvanu, a zbog porasta akciza od 1. jula ove godine, od 16. jula na snazi su nove maloprodajne cene duvanskih prerađevina. Tako će već od danas na kioscima “plavi bond” koštati 240 dinara, a “gold 100’s” 250 dinara po paklici, “marlboro” 330 dinara, dok za “eve 120” trebaizdvojiti 350 dinara, za “L&M” 250, a za “parlament” 370 dinara.

 

Veće cene cigareta posledica su rasta akcize na duvan koja je od 1. jula veća za 1,5 dinar po pakli. To je, inače, drugo povećanje akciza u ovoj godini prema akciznom kalendaru Ministarstva finansija.

Iako su gotovo svi proizvođači cigareta i duvanskih proizvoda pre samo dve nedelje, nakon porasta akcize, isticali da ovaj put neće biti poskupljenja, to se ipak dogodilo.

Prema saznanjima “Blica”, očekuje se i da ostali proizvođači uskoro povećaju cene cigareta.

Prema utvrđenom akciznom kalendaru, specifična akciza povećava se za 1,5 dinara dva puta godišnje, u januaru i u julu. Sa novim rastom od 1. jula ove godine, deo koji država uzima proizvođačima po paklici cigareta iznosiće 68,5 dinara, umesto dosadašnjih 67 dinara. Ovaj akcizni kalendar važi do kraja 2020. godine.

Prema rečima duvandžija, iznos proporcionalne akcize od 33 odsto se ne menja, ali se on obračunava na novu cenu paklice, na koju se dodaje i PDV. To znači da sa porastom specifične akcize za 1,5 dinar neminovno rastu i drugi nameti koje proizvođači moraju da izdvoje za državu.

“Dakle, kada paklica cigareta poskupi za 10 dinara, kao što se desilo sada, ali i u februaru ove godine, pa sa 230 dinara ode na 240, podiže se i proporcionalna akciza. Naime, taj iznos od 33 odsto se obračunava na novu cenu paklice od 240 dinara, a na to se dodaje i PDV od 20 odsto. Kada se sve sračuna, u tom poskupljenju od 10 dinara, šest do sedam dinara ide državi”, naglašavaju duvandžije.

Na pojedinim prodajnim mestima još se mogu naći cigarete po starim prodajnim cenama, a trgovci kažu da će te stare zalihe u roku od dan, dva biti potrošene.

(Izvor Blic)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82882

16 jula 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

4 komentara za “Ponovo poskupele cigarete”

 1. I sta sad.....

  E da su turci znali da harac nazovu porezom ili akcizom vladali bih jos hiljadu godina…..

 2. Srdjan

  Javljam se iz Australije.Cigare of 22-35$ pakla puta 80 din.Ako je za utehu. Vise ljudi zicka za cigare nego u Srbiji. U Srbiji je normalno sramota ovde nije. Da bi uporedili koliko su skupe evo odnos vena.Cigare recimo 25$-litar mleka 1$-hleb 2$-pecena kokoska 9-$-2 l coca cola 2’5$-litar goriva1’35$-Mozda nekog zanima.

 3. Realno

  Cigarete, zadruge, farme, parove.. ne dirajte inace ode sve bestraga.
  Pocece narod da razmišlja svojom glavom a onda…

 4. Srdjan

  Sto mi dadose minuse nije mi jasno??? Vise necu da dajem informacije. Gledajte Pink Informer iToplicke vesti.Stoli me bojko. cao.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up