U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Ponovo postoji potreba da se otvaraju “večernje škole”?

Autor 27 jan 2020

KURŠUMLIJA/SAGONJEVO- Kada je školske 1946/47. godine otvorena prva škola u Sagonjevu, u prvi razred upisano je 30 đaka od 8 do 15 godina starosti. Narednih godina bilo je 85 đaka u sva 4 razreda i kurs-tečaj za opismenjavanje onih seljana koji su prerasli za školske klupe.

Po dvoje učitelja radilo je u dve smene da nauče đake lepom pisanju, računanju , domaćinstvu i lepom ponašanju. U to doba kada učitelj(ica) išiba đaka u školi, a đak dođe kući i to kaže roditeljima, on obavezno dobije batine jer je to stvarno i zaslužio. I mene je moja učiteljica Radmila Rada Milošević, zvana Džumbelajka, za probu šibala novom drenovom šipkom koju je svaki đak morao doneti u školu. Mislim da je to bio dobar način, u to doba, za učenje i vaspitanje dece. I nije bilo nikakvih nasilja u škloli i kod kuće u porodicama. Posle 27 godina pauze u Sagonjevu ponovo radi škola za male đake. Sada više nema potrebe da škola radi u dve smene pa je stvorena mogućnost da kao nekada ponovo radi „večernja škola“.

Pročitajte i...  Japan otvara Centar za povratnike u Prokuplju

Na prvoj sednici kmetova sela odlučivaćemo da potražimo sponzora za početak rada „večernje škole“ za predmete: Lepo pisanje, Lepo vaspitanje i rad na računaru. Od vremena kada se u školama počelo sa „edukacijom“, umesto učenja , nastupila je „funkcionalna nepismenost“ kod velikog broja malih i velikih maturanata, a lepo ponašanje i javljanje ( dobar dan, zdravo) prema poznatima i nepoznatima u potpunosti je izbledelo. Takve omladine ima i u našem selu, a ima onih koji često poslom dolaze iz grada, a nisu dovoljno „edukovani“ o lepom ponašanju. Skoro sam čuo lepu reč od jedne naše babe-seljanke: „Prozborila mi devojka, rekla mi je dobar dan bako”. Kamo sreće da nam sva omladina tako „prozbori“ od malena.

Pročitajte i...  Preko reda za lekarsko uverenje za posedovanje oružja

 

Autor Radovan Radovanović, nekadašnji đak ove škole


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=477087

27 jan 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up