U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Portret čoveka od teatra: Zoranovih prvih četrdeset godina

Autor 14 sep 2018

PROKUPLJE- Zoran Cvetković je sinoć proslavio 40 godina svoje uspešne pozorišne karijere. Naravno, gde bi drugo, nego u pozorišnoj sali Doma kulture, čije je daske godinama gazio čvrstim korakom, ne obazirući se na oblak prašine koji ga okružuje, i graške znoja koje kaplju na pod, stvarajući godinama more u kome bi se neko moža i udavio. Ali, Zoran je dalje plivao ostavljajući za sobom bezbroj malih ostrva, sa bordo plišanim zavesama iza kojih se krije čudesna magija, zvana pozorište. Bilo je to zaista, negde davno zaboravljeno, pod gomilama rashodovane scenografije, rekvizite, na nekim davnašnjim pobama i nezaboravnim predstavama, pravo veče kulture i emocija.

Za one koji ga ne znaju, sve će mu reći reči jednog njegovog prijatelja – sinonim za pozorište je upravo čika Zoki !
Na samom početku ne možemo a da ne spomenemo njegov pedagoški rad sa mladima, kojima je uvek pristupao sa ljubavlju i strpljenjem i pomagao im da pronađu i ostvare sebe. Velika stvar u ovim vremenima devastacije kulture i sveopšte dezorijentisanosti mladih.
Mladi glumci, oni sa već ostvarenim karakterom, kolege, prijatelji, pričali su iskreno, toplo, kako je samo o svetu teatra moguće.
Samim tim poređenje sa filmom – Život je lep – gde otac provodi dete kroz koncentracioni logor i uspeva da ga ubedi da je sve igra – opravdava poređenje koje je upotrebio jedan od Zoranovih prijatelja.
Imena prijatelja namerno ćemo izostaviti, jer ovo je bilo Zoranovo veče, i bez obzira na to što je on sam na sceni bio najmanje prisutan, osećao se duh ovog našeg neumornog pozorišnog Don Kihota. Simpatične su bile i upadice u vidu skeča sa galerije, dvojice već sredovečnih glumaca, kolega, o početku režiranja u Džigolju, o tome kako je prva predstava bila upravo tamo odakle je potekao naš režiser. Sujete na ovakve opaske nije bilo, jer drugarstvo i duhovitost su oduvek krasili ovu veselu družinu glumaca, šereta.
Veče je na kraju zablistalo, osvetljeno licima mladih ljudi, kojima je Zoki, kako opet neko reče, i prosvetitelj, a možemo mirna srca da dodamo – i duhovni otac.

Njegov pravi sin Dimitrije je iskazao suštinu, kroz ono što je naučio od oca – da voli pozorište, i da se umetnošću može baviti samo nesebičnim davanjem, ne razmišljajući o nagradama i priznanjima … sve to dolazi vremenom, kroz predan rad …
A “minijatura” koju su izveli ćerka Anđelija, i sam režiser, prelepa, poetična – zamisli nebo i zavesu koja se diže, a iza nje vidiš sve ljude koje voliš … tata, samo zamisli, nemoj da plačeš …
Ta scena je dokaz da nas je Zoran, po ko zna koji put “zaveo”, da zaista ne znamo šta je pozorište, šta život, šta je iluzija a šta istina …
Jednom rečju – čovek od teatra !
I ako je ovo priča o režiseru i glumcu, nemoguće je ne spomenuti intelektualni i kulturološki biser nekadašnje “radio Toplice”, neprevaziđenu emisiju “Viva la kultura”, koju je maestralno vodio Zoran Cvetković, kao i do sada najsveobuhvatniju i publicistički i književno nedostižnu antologiju Prokupačkog pozorišta “Dostojanstvene senke”.
Rado se setim naših prvih susretanja po Prokupačkim parkovima. On noseći i šetajući svoje dvoje male dece, ja moje. Tek ljubazni pozdrav dva roditelja u prolazu. Čak se desilo da je u nekoj uličnoj anketi, na pitanje : Da li znate ko je Zoran Cvetković, izvesna tetka u godinama, odgovorila – Jel to onaj visoki čovek s bradom što stalno šeta decu !
Ne sećam se ni kad smo se upoznali, ni kad je počela naša saradnja, davno beše. Zoki je želeo da mu baš ja radim plakate i panoe za predstave. Bila je to plodonosna saradnja. Zoran se u to vreme trudio svim silama da u našem gradu napravi pozorišne predstave, tada aktuelne u metropoli, a nije zaboravljao ni naše autore. I, mora se priznati, u tome veoma uspevao. Prokupačka pozorišna publika je željno iščekivala da vidi šta nam je to novo naš gradski režiser spremio.
Taj elegantni gospodin, s lepim manirima, u “starovremskom” odelu”, sa šeširom na glavi, uvek zamišljen, sigurno je hodao svojom zacrtanom stazom. Vredan, pedantan i precizan u svom radu, uvek je nalazio načina i kako da opusti glumce, da to ne bude samo gluma, već i druženje na probama. Na sceni je već sve proticalo baš onako kako je Zoki u svojoj glavi zamislio. I spontano preneo na glumce, usadivši im neprimetno i s ljubavlju, čari igrokaza.
Ja, njegov antipod, “nestašan” i nestalan terao sam po svome, ne dozvoljavajući da budem deo bilo kojeg tima ili da funkcionišem pod nečijom “dirigentskom palicom” večito u sukobu sa sobom i drugima, doživeo sam da mi Zoki jednom prilikom najiskrenije, onako baš drugarski kaže : Zavidim ti na tvojim nemirima ! Jer kod tog ispeglanog gospodina sve je moralo biti na svom mestu, a kod mene zgužvano i razbacano, s povremenom urednošću, kad to nekom obećam.
No, u svakom slučaju, uz česte sukobe, bolje reći neslaganja, koja su se najčešće završavala uz kriglu piva, naš duo je, i ako na neobičan način, funkcionisao odlično, zahvaljujući Zoranovom strpljenju i toleranciji prema mojim “nestašlucima”.
Tako je spontano došlo i do rečenice koju sam nekom prilikom izgovorio : Kad Zoran i Slavko prestanu da se svađaju, znači da je umrla kultura u ovom gradu !
Ja i Zoran smo odavno prestali da se svađamo. Čak se i ne viđamo.
Ali ovim putem želim da mu poručim : Srećna ti četrdesetogodišnjica dragi Zoki, i neka iz tvog čarobnog šešira i u budućnosti izvire magija pozorišta i razliva se po sceni. Ta opsena koja krasi samo talentovane, uporne, profesionalne iluzioniste na podijumu, koji stvaraju čuda u očima i mislima posmatrača !


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85187

14 sep 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up