BlaceDoljevacDruštvoKuršumlijaMerošinaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Poruka sveštenika Dragana Mladenovića mladima: Da smo moja supruga i ja strahovali zbog male plate nikada ne bismo imali petoro dece

BLACE- Sveštenik Dragan Mladenović već sedam godina radi u Blacu pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice. Pre toga bio je na svešteničkoj službi u Sijarinskoj Banji. Devet godina je predavao veronauku u osnovnim i srednjim školama u Prokuplju i u okolnim mestima, od kojih četiri godine u Žitorađi.

Mladenovići, foto privatna arhiva

On i njegova supruga Radica su ponosni roditelji petoro dece koja su rođena u rasponu od šest godina: Bogdan (12), Vladan (11), Miljana (9), Nevena (8), Danica (6) godina.

Porodica Mladenović pravi je primer harmonične višečlane porodice.

Najstariji Bogdan i najmlađa Danica, rođeni su istog datuma i razlika između njih je tačno šest godina.

Pored redovnih školskih obaveza, sva deca imaju svoje hobije, Bogdan i Vladan vole fudbal i trenutno treniraju u „Jastrepcu“. Vole i šah i ranije su bili polaznici škole šaha. Miljana, Nevena i Danica su išle na folklor sve dok je funkcionisao do „korone“. Nevena ide u muzičku školu, na odseku je za klavir.

Imati veliku porodicu znači imati neprocenjivo blago a sveštenik Dragan ističe brojne prednosti velikih porodica.

-Ima puno prednosti, pomenuću samo neke od njih. Pre svega suvišno je i opisivati koliko je velika radost i ljubav u kući gde ima toliko dece. To je nešto što je nenadoknadivo bilo čim drugim, nešto bez čega supruga i ja ne bismo mogli da zamislimo svoj život. Zamislite samo kolika je to snaga i osećaj sigurnosti kada uveče pre spavanja svi zajedno stanemo pred slavsku ikonu, prekrstimo se i svi se zajedno molimo Bogu uznoseći istovremeno reči molitve „Oče naš“, „Bogorodice Djevo“ i drugih molitava. U tim trenucima imamo takvu bezbrižnost i osećaj da smo vojska Hristova. A tek kada svi zajedno i porodično idemo na Svetu Liturgiju. Naravno, postoje i druge prednosti. Majka je rasterećena jer joj devojčice pomažu u kuhinjskim i drugim kućnim poslovima, a i dečaci umeju da budu vredni i da pomažu i oko kućnih poslova i oko kupovine potrebnih namirnica. Takođe prednost je i u tome što starija deca pomažu i pokazuju mlađoj sve šta je potrebno u vezi sa učenjem i školom. Osim toga, u višedetnim porodicama deca se uče da sve međusobno dele i nisu sebična-kaže Mladenović.

Učestvovanje oba roditelja i uzajamna pomoć u odgajanju dece pokretač je svega, i igra važnu ulogu u porodičnoj harmoniji porodice Mladenović.

– Pre svega supruga i ja tako zajedno nosimo teret odgajanja i vaspitanja dece. Samim tim taj trud i njoj i meni lakše pada. Drugo, to je važno i za decu jer na taj način imaju celovito vaspitanje i odgoj s obzirom da supruga i ja delujemo kao jedinstvena celina a ne kao dve individue svaka za sebe. Prednost obostrane pomoći u odgajanju dece je dakle u tome što deca imaju mogućnost uravnoteženog vaspitanja pa se samim tim ta uravnoteženost odražava na celu porodicu-pojašnjava Mladenović.

U ovoj porodici ne postoji pravilo da mlađi slušaju starije ili obrnuto, već vlada prava harmonija među decom koja se obostrano pomažu i slažu.

-Na primer, kada starija deca pokazuju mlađoj nešto za školu onda mlađa slušaju stariju. Tako i u nekim drugim odgovornim trenucima. Ali i obrnuto. Neretko se dešava da kada se svi zajedno nešto zaigraju da u toj igri mlađa deca preuzmu inicijativu-kaže Dragan Mladenović.

Nakon napornog radnog dana, pošto kao sveštenik ima puno obaveza u parohiji, sveštenik Dragan je najsrećniji kada ga dočekaju topli dečji osmesi.

-Da, neretko imam puno obaveza u parohiji. Ali kada se vratim kući uvek me dočekaju topli dečji osmesi, zagrljaji i poljupci. I pored svih očekivanja prema svom ocu, deca ipak imaju razumevanja pa me puste da se prvo odmorim pa se posle toga posvetimo jedni drugima-priča sveštenik Dragan.

Radica i Dragan, nisu odrastali u porodicama gde ima više dece, Dragan je odrastao u porodici sa dvoje dece a Radica je jedinica.

Za mlade bračne parove, sveštenik Dragan imao je snažnu poruku:

-Budite hrabri, hrabro koračajte kroz život, i neka vam sav život bude ispunjen verom i smislom. Ovde na zemlji imamo samo jedan život i zato ne dozvolite da vam život bude ispunjen strahom od neizvesnosti, strahom koji ubija svaku kreativnost. Dozvolite mi, ako nije neskromno, da svoju suprugu i mene stavim kao primer i ilustraciju onoga što želim da poručim. Da smo moja supruga i ja strahovali zbog nezaposlenosti onda se nikada ne bismo uzeli. Čim smo se uzeli odmah i iznenada je došao posao veroučitelja. Da smo moja supruga i ja strahovali zbog male plate i nedovoljno novčanih sredstava nikada ne bismo imali ovoliko dece. Svedočim vam da je sa rođenjem svakog deteta Bog umnožio novčana i druga materijalna sredstva taman toliko koliko je potrebno za još jednog člana porodice. Iskustveno sam se uverio da Bog ne ostavlja one koji su Njegovi, poručuje sveštenik Dragan.

Porodica Mladenović je pravi primer mladima da treba da se žene i udaju i rađaju što više dece jer su deca najveće bogatstvo.

 

Tekst je objavljen u okviru projekta “Vreme je za bebe” koji realizuju Topličke vesti.

„Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

8
0
Soko Banja

Povezano

Back to top button