U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Posno ili mrsno: Naša posla

Autor 11 jan 2020

KURŠUMLIJA- Putovanje je moja potreba a ponekad i zanimacija. Tog jutra poranim u opštinu da nešto pitam pa da idem dalje. U opštini nema gužve i brzo obavim posao. Preko puta je crkva a u porti puno naroda. Svratim i tu da se pomolim Sv. Nikoli, zaštitniku putnika.

Pažnju mi privuče otmeni gospodin koji dođe taksijem do crkve pa sa korpom sa kupovnim slavskim kolačem uđe u crkvu. Poznajem gospodina pa pođem sa njim da vidim šta se to dešava. Unutra gužva kao u prepunom gradskom autobusu. U crkvi ima 12 „tezgi“, naokolo domaćini sa slavskim kolačima i čekaju u redu da im pop blagoslovi i preseče kolač. Svi oni obavljaju isti posao u vezi sa slavskim kolačem ali naplata je različita. Na jednoj „tezgi“ pop ima pisara koji upisuje „klijente“ u svesku i tu stavlja pare, najčešće po jedna „crvena“ sa više nula. Na drugoj „tezgi“ pop kada obavi posao crvenu paru odmah smota ispod mantije u džep. Na trećoj „tezgi“ pored kolača stoji poveća gomila para svih boja a pop samo čini svoju službu, itd.

Pročitajte i...  Kuršumlija: Danas zatvorena oba vrtića na sedam dana

Kad je otmeni gospodin, moj poznanik, obavio posao pozva me da budem gost na slavi u kafani. Zahvalih mu na pozivu i odoh na moje putovanje. Uveče sam bio gost kod prijatelja da ga „razdužim“ za ovu godinu. Jeste da smo se dosta „ispostili“ ali su svi gosti bili zadovoljni i domaćin sa njima.

Po istom ovom pitanju drugi istovernici su se ovog dana dobro „omrsili“. Samo u jednoj pečenjari pedesetak jadnih prasića je čekalo u redu da budu na ražnju. Evropejci bi ovo mogli nazvati kao „praseći genocid“ a prasećina u tanjiru im jako prija.

Sutradan kao „utisak nedelje“ nisam imao jasan stav po pitanju slave Sv. Nikola- ko je sve u pravu;

Pročitajte i...  Medicinska sestra iz Prokuplja preležala koronu dok je lečila obolele

– treba li slavski kolač da se mesi u kući ili da se kupi,

– gde treba da se seče slavski kolač kući ili u crkvi,

– da li može da se slava slavi u kafani,

– da li treba da se posti ili mrsi.

Pitao sam i „sveznajućeg“ Gugla da li je možda i Sv. Nikola na društvenim mrežama pa da ga SMS porukom priupitam ko je sve u pravu povodom slave u njegovu čaast. Dok odgovor ne stigne svako će činiti kako zna i ume po ovom pitanju.

Na slavi bio i zapis sačinio Radovan Radovanović


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=476474

11 jan 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “Posno ili mrsno: Naša posla”

 1. Kuršumličanin

  Možda malo preterujete gospodine.

 2. Saki

  VEKOVIMA JE SV.NIKOLA POSAN JER SE SLAVI U DANIMA VELIKOG BOZICNOG POSTA I TU NEMA RASPRAVE SA BOGOM.RASPRAVLJAJTE O ZEMALJSKIM STVARIMA.PRIJATELJSKI SAVET ZA ONE KOJI MRSE SV. NIKOKU POKAJTE SE I POCNITE DA SLAVITE POSNO RADI VAS I VASEG POTOMSTVA RADI NAPRETKA I ZDRAVLA.PRVA MUDROST JE BOZJI STRAH.SRECNA SLAVA SV.NIKOLA BOZJI NARODE.

 3. Kuršumličanin

  Takoje,Saki svaka čas.

 4. Igor

  Moj stari uvek Sv. Nikolu slavili mrsno i oko nas svi tako. Tek poslednjih 20 godina se to promenilo. Mada se kaze da se ne valja menjati ko posti nek ostane na post a ko mrsi na tome nek ostane. Moram da kazem vise me buni sta crkva radi i kako naplacuje. Stvarno sramota. A prase pecem kod Firge – zadovoljni smo i mi i gosti.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up