U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Potpisani ugovori o dodeli plastenika ženama nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Blace

Autor 13 maj 2021

BLACE- U Kulturnom centru  “Drainac”u Blacu, danas su potisani ugovori o dodeli plastenika ženama nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Blace.

Besplatne plastenike dobilo je 15 žena a činu potpisivanja ugovora prisustvovao je predsednik Opštine Blace Ivan Burgić, zamenik predsednika Opštine Blace Nikola Milinčić, Predsednica komisije za rodnu ravnopravnost Opštine Blace Anđelka Pavlović i Bojan Nikolić iz službe za poljoprivredu Opštine Blace.

Plastenici su deo Projekta „Ekonomsko osnaživanje žena poljoprivrednica“, koji se realizuje u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – SWISS PRO“ koji podržava Vlada Švajcarske, u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge ( UNOPS ) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština ( SKGO ).

Komisija za rodnu ravnopravnost Opštine Blace i Opština Blace, su tim povodom raspisali konkurs za dodelu plastenika za razvoj ženskog preduzetništva u oblasti poljoprivrede sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena poljoprivrednica i ekonomskog jačanja porodice.

-Ovo je jedan od javnih poziva gde je naš projeka prepoznat u okviru kojeg želimo da pomognemo ženama koje žele da unaprede plasteničku proizvodnju.

Swiss pro nam je odobrio projekat i ovom prilikom im se zahvaljujemo, ističe predsednik Opštine Blace Ivan Burgić, dodajući da je ovim projektom obezbeđeno 15 plastenika za 15 žena nosioca gazdinstva.

Interesovanje za plastenički vid proizvodnje u Blacu je veliko pa će, prema najavama predsednika Opštine Blace Ivana Burgića, u narednom periodu lokalna samouprava biti tu da podrži ovakve aktivnosti.

Projekat dodele plastenika vredan je 4ooo švajcarskih franaka.

Predsednik Burgić najavljuje i podršku pri plasmanu proizvoda naših poljoprivrednih proizvođača dodajući da će lokalna samouprava kroz svoje aktivnosti biti tu da pomogne pri uspostavljaju poslovne saradnje između poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, kako bi oni mogli unapred da sklope ugovore i na taj način sebi obezbede siguran plasman svojih proizvoda.

Bojan Nikolić iz službe za poljoprivredu Opštine Blace,ističe da je jedan od planova za 2o21.godinu, i jedan od vidova subvencioniranja plastenika u iznosu od 8o posto ukupne vrednosti bez pdv-a.

Što bi značilo da poljoprivednici sami kupe plastenika a da im se taj novac vrati kroz subvencije u pomenutom iznosu.

Interesovanje za plastenički vid proizvodnje, posebno jagodarstvo, trenutno je u

Blacu veliko, a iskustva onih koji su prošle godine po ovom konkursu dobili plastenike su i više nego pozitivni, saznajemo od predsednice komisije za rodnu ravnopravnost Opštine Blace Anđelke Pavlović, koja je istakla da je ne mali broj žena koje su prošle godine dobile plastenike besplatno, sada se odlučio da poveća površinu pod plastenicima.

Biljana Pavlović iz sela Čučala jedna je od onih koja je dobila plastenik i kako nam je rekla ovakav vid podrške im mnogo znači u procesu unapređenja gazdinstva.

Na njihovom gazdinstvu već se uspešno bave stočarstvom a zahvaljujući ovom plasteniku, sada će krenuti da se bave i plasteničkom proizvodnjom jagoda .

 

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=494939

13 maj 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions