Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Povodom Svetskog dana srca sprovedena akcija merenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi

Autor 27 sep 2018

KURŠUMLIJA- Medicinska ekipa Doma Zdravlja Kuršumlija sprovela je povodom svetskog dana srca u centru grada akciju besplatnog merenja krvnog pritiska i šećera u krvi zainteresovanim  građanima. Od 130 pregledanih građana bilo je i onih i sa povišenim  nivoom šećera u krvi i sa  povišenim  krvnim pritiskom. -Ovo je preventivna i edukativna  akcija, koja ima za cilj skretanje pažnje na fizičku aktivnost, otkrivanje novih pacijenata koji se ne leče a imaju povišen nivo sešera ili krvni pritisak- istakao je  dr Bogdan Vasiljević iz DZ Kuršumlija.

Preventivnoj akciji odazvao se veliki broj građana mahom  penzionerai građana srednje dobi. Oni su pored merenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi dobili i  savete kako da spreče nastanak ozbiljnih zdravstvenih problema kroz fizičku aktivnost i zdravu ishranu.

-Zadovoljni smo odzivom građana koji su iskoristili da besplatno provere nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Bilo je  nekoliko pacijenata sa visokim nivom šećera u krvi ili  visokim krvnim pritiskom ali koji  se leče i  imaju propisanu terapiju. Naš savet je  da redovno koriste propisanu terapiju i da se jave svom izabranom lekaru kako bi dobili adekvatnu terapiju kada su u pitanju bolesti srca, hipertenzije ili dijabetesa-rekao je Topličkim vestima dr Bogdan Vasiljević, iz DZ Kuršumlija.

Doktor Bogdanović je pojasnio da preventivnim delovanjem može da se  spreči nastanak bolesti, izabrati zdrave stilova života i  takođe  kroz fizičku aktivnost.

-Fizička aktivnost  može da se ostvari kroz šetnju, bavljenje nekim sportom, vožnjom bicikla a vrlo je važna jer može da spreči nastanak gojaznosti, šećerne bolesti i krvog pritiska. Zato smanjite faktore rizika povećajte fizičku aktivnost i zdravo se hranite, što više povrća i voća ne masnog mesa, već  ribe,  piletine -poručio je Vasiljević.

Mnogi sugrađani po prvi put dolaze do informacije da su normalne vrednosti do 6,1 a da su 6-8  takozvane  tolerantne zone kada je nivo šećera u krvi a da su visoke vrednosti preko 11.

Stručni saradnik za dijabet dr Miloš Stefanović iz Beograda,  i predstavnik iz Medinika koji često  proprate ovakve akcije DZ, istakao je da akcija vrlo uspešno odrađena a ima za cilj preventivu i edukaciju.

Inače, današnju akciju sproveli su zaposleni u DZ Kuršumlija, dr Bogdan Vasiljević i medicinske sestre patronažne službe, koje redovno sprovode ovakve i slične akcije: Danka Jovanović, Momirka Perović i Nataša Todorović, i medicinski tehničar Slavoljub Radovanović.

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85568

27 sep 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up