U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Poziv potomcima Gvozdenog puka da u Badovincima prisustvuju obeležavanju 105. godišnjice Bitke na Drini

Autor 24 avg 2019

KURŠUMLIJA- U Badovincima kod Bogatića, na obali Drine, 8. septembra 2019. godine u 11 časova počinje obeležavanje 105. godišnjice i prvi pomen žrtvama druge velike pobede Gvozdenog puka, 2. Pešadijskog puka 1. poziva “Knjaz Mihailo” u bici na Drini.  Organizatori su potomci ratnika 2. Topličkog gvozdenog puka, MZ Badovinci, TO Bogatić, i sveštenstva SPC, parohije Badovinačke. Organizatori pozivaju potomke slavnih topličkih ratnika da prisustvuju.

-Nas nekoliko potomaka ratnika Drugog topličkog gvozdenog puka, poreklom iz kosaničkih sela, koji živimo u Sremskoj Mitrovici, Erdeviku, Beogradu, Kuršumliji,  Nišu, organizovali smo se u nameri da u poslednjem trenutku otrgnemo u značajnoj meri već zaboravljenu istoriju junačkih dela naših pradedova i učesnika kako su dedovi govorili: „Noćne bitke na Drine kod selo Badovinci kad odbranismo Mačvu od Austrougarsku 79. regimentu „Ban Jelačić“, kad poteče silna krv u reke a na obale bi krvi preko opanci”- kazao je Topličkimj vestima inženjer Zoran Đorđević, koji je rodom iz Kastrata kod Kuršumlije.

Organizatori su odlučni u opredeljenju da ličnim primerom,  radom i sredstvima, kao najbliži srodnici ratnika učine sve što je u njihovoj moći da njihova deca i sve buduće generacije ne zaborave slavne pretke koji su od Kumanova, Prilepa, Bitolja, Skoplja, Bregalnice, Cera, Drine, Kolubare, preko Albanije, Krfa, Kajmakčalana, vojevali za Srbiju, obeleže jedno od većih mesta stradnja najbližih rođaka, komšija, prijatelja, zamljaka Topličana u odbrani zemlje od agresije.

Pročitajte i...  Završen Svetosavski rukometni turnir u Žitorađi, pobednik "Bela Palanka", druga "Kuršumlija"

-Naših Kosaničana je 1912. mobilisano 1500 mladića u sastav Drugog Topličkog gvozdenog puka. Svojim kućama se 1918. vratilo samo 200 ratnika. To je informacija i pitanje samokritičarima koji pominju srpski nemar i zaboravnost i zašto spomen obeležje na Drini nije do sada podignuto. Ko to da uradi, kako i s čim u tada razorenoj opustošenoj zemlji ranjenika i vojnih invalida posle 1920. godine.

Logika nas potomaka i inicijatora, koja nas je vodila u odluci da podignemo obeležje, je da bolje ikad nego nikad, ili ako još budemo čekali procedure, red, nadležnosti u nadi da će to neko drugi uraditi, zbog sve većeg uticaja zaborava koji čini svoje, vrlo verovatno bi se desilo kao i do sada da se ništa ne uradi. Znamo unapred da je obeležje moglo biti bolje i da Gvozdeni puk zaslužuje mnogo više, ali najvažniji je prvi korak. Kasnije možemo mi ili neko drugi sve da poboljšamo. Obeležje bitke je u Mačvi, a Mačva je uvek bila i ostala ponos i uzor cele Srbije-ističe Đorđević.

Pročitajte i...  103 godine od Topličkog ustanka, obeležavanje 26. februara u Mačkovcu

Đorđević pojašnjava, radeći na postavljanju obeležja pesmom opevane bitke, naišli su na široko otvorena vrata u selu Badovinci, opština Bogatić. Kao potomcima ratnika pružena im je podrška i bratska ruka razumevanja, uvažavanja i svake pomoći u logistici od predstavnika Mesne zajednice Badovinci do svakoga meštanina od koga su zatražili pomoć.

-Napokon uz Božiju i pomoć dobrih ljudi posle 105 godina imaćemo mesto gde danas stariji mogu da se podsete na skoro zaboravljenu slavnu istoriju 2. Topličkog gvozdenog puka, a mladi napokon da saznaju, kako se Srbija branila, i da je u Mačvi zaslugom topličkih ratnika nastala himna Vojsci Kraljevine Srbije „Marš na Drini“. Molimo potomke ratnika koji će pojedinačno ili u grupama doći da se poklone palim zemljacima u bici na Drini, koji su svojom krvlju ispisali zlatnu istoriju Vojske Kraljevine Srbije, da se zahvale i plemenitim Mačvanima koji su najviše doprineli da otrgnemo deo naše zajedničke istorije od zaborava: Radu Petriću, preduzetniku iz Bogatića, koji je glavna logistika, Aleksandru Ilijaševiću, predsedniku MZ Badovinci, Milanu Deliću, sekretaru MZ, Goranu Sladojeviću, Draganu Josipoviću, autoru knjige “Mačvani u Velikom ratu“, Darku Mašiću, direktoru TO Bogatić, Ljubinku Jevtiću, hroničaru Badovinaca, Bati Dragoljubu Cvetuljskom, pesniku i etno-pevaču. Organizacioni odbor potomaka ratnika 2. Topličkog gvozdenog puka iz Sremske Mitrovice poreklom iz sela Kastrat i Visoka: Zoran inž. Đorđević, Dragica i Dragan Baljak, Mijačić Živorad, Milenko, Lazar, Zoran, Đorđević Goran, Đorđe, Branimir, Ilić Dragan, Marko, Rade i i Milomir-kazao je Đorđević.

Pročitajte i...  Pokret obnove Kraljevine Srbije formirao opštinski odbor u Kuršumliji, predsednica Mirjana Radosavljević

Inače, deda Zorana Đorđevića bio je Sofronije Đorđević (1874-1944) iz Kastrata, vojnik trećeg poziva Drugog topličkog gvozdenega puka „Knjaz Mihailo“, nosilac Albanske spomenice i medalje za hrabrost..

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=470814

24 avg 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Poziv potomcima Gvozdenog puka da u Badovincima prisustvuju obeležavanju 105. godišnjice Bitke na Drini”

  1. Spartak

    Večna slava i hvala besmrtnim srbskim junacima. Amin.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up