U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Požutelo parčence papira krije tajnu, Vasilije Đurović Žarki bio zaljubljen u Prokupčanku

Autor 22 jan 2019

PROKUPČKE- Vasilije Đurović je iz rodnog sela blizu Danilovgrada morao da dođe u Prokuplje kako bi nastavio školovanje, i naposletki maturirao, jer je u Danilovgradu kao komunista bio isključen iz gimnazije.

Vasilije Đurović

Radojka je bila Prokupčanka, gimnazijalka, lepotica, crnka vesele naravi, bavila se gimnastikom i igrala folklor …
Iako ćerka dobrostojećeg trgovca, rano je postala skojevka, sve u težnji i sa željom da svet bude lepši, humaniji, bolji …
Vasilije je bio naočit muškarac koji se potpisivao kao “Valentino”. Kažu da je podsećao na čuvenog filmskog lepotana, glumca Rudolfa Valentina. Bio je kao i svi iz kršnih krajeva Crne Gore obdaren lepom rečju, a kažu i da je lepo crtao.
I bila bi to obična ljubavna priča sa mladim akterima punim ideala, prkosa, lepote, čežnje, pameti …
Mala ljubavna priča, smeštena više u papirić nego pisamce, igrom slučaja sačuvana od zaborava. Bilo bi to sve.
Jesenje večeri, kada se duše kao cvetovi otvaraju, naviru jača osećanja, koja se ne mogu zadržati, nego se moraju prenijeti na hartiju … – pisao je Vasilije Đurović, (partizansko ime “Žarki”), tih jesenjih večeri, Radojki …

Radojka Đorđević

A onda je otišao u partizane i nikad se nije vratio. Nekako i ulica koja nosi njegovo ime, ime prvog komandanta čuvene Devete udarne brigade, kao da vodi iz Prokuplja, a ne ka Prokuplju.
Vasilije Đurović – Žarki, je zarobljen i streljan u logoru Crveni Krst 21. maja 1944. godine u svojoj 24. godini, ne doživevši da ikad više vidi svoju prokupačku ljubav.
Pisamce sa potpisom “Valentino”, i pokušajem mladog Vasilija da namami našu Radojku da se sastanu te davne jesenje večeri na Borovnjaku, da prkose kasabi od par hiljada stanovnika, da se vole, ostalo je samo kao sećanje na prekinutu mladost, a i sećanje na Radojku Đorđević, koja je preživela rat, ali ne i nimalo lak život, čuva njena bratanica, koja nam je otškrinula tajnu ove neostvarene ljubavi, za koju se ne zna u prokupačkoj čaršiji.

 

1
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=292254

22 jan 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions