U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Pravi raj u Gornjoj Jošanici

Autor 16 nov 2020

BLACE- Zahvaljujući pomoći Ministarstva poljoprivrede uskoro će ponovo zaživeti porodično domaćinstvo Stankovića u Gornjoj Jošanici kod Blaca. Evo kako izgleda kada se zajedničkim snagama renovira stogodišnja kuća na selu.

Stankovići inače žive u Brusu, a seoskim turizmom planiraju da se bave u blačkom selu Gornjoj Jošanici, koje je inače, rodno selo Dragice Stanković.

Sve je krenulo slučajno i od običnog sređivanja dvorišta, bezmalo jednog veka stare kuće na selu. A onda je izašao konkurs Ministarstva poljoprivrede i zubu vremena odolela kuća dobila je potpuno drugačiji izgled.

Porodica Stanković rešila je da se posveti seoskom turizmu a Dragica je priliku za tako nešto videla u svom rodnom selu – Gornjoj Jošanici kraj Blaca.

-Naš projekat je odobren i krenuli smo sa radovima.Veliku podršku imali smo i od lokalne samouprave Opštine Blace koja nam je dala pismo podrške, ističe Dragica koja sa svojom porodicom ozbiljno razmišlja o seoskom turizmu.

Radovi na renoviranju stare kuće privedeni su kraju, a u planu je da se nastavi sa uređenjem dvorišta gde će biti postavljeno i igraonica za decu.

Prirodni potencijali ovog voćarskog kraja su veliki, a Dragica i njen suprug u ovoj priči o seoskom turizmu postali su podrška svojim naslednicima. Nosilac projekta je Dragičin mlađi sin, koji je na ovu ideju došao zajedno sa svojim drugarima.

A da je život na selu i uspeh u radu, bez podrške komšija nezamisliv pokazuje i ovaj primer nesebične komšijske i rodbinske podrške.

-Komšije su nam mnogo pomogle, ističe Dragica dodajući da su prilikom renoviranja kuće komšije došle traktorima, sa alatkama…i da su napravili pravu malu radnu akciju, velike podrške.

Uskoro će ovde nadamo se doći i prvi gosti koji će imati šta da vide i u selu i u okruženju.

Meštani Gornje Jošanice rasuti su širom sveta i gotovo da nema zemlje na planeti gde oni nisu stigli. A seoski turizam prilika je da svoje kolege i prijatelje iz belog sveta ugoste tamo gde je najlepše – upravo u svom selu.

A o tome kakve potencijale poseduje ovo selo, najbolje je opisala Turistička organizacija “ Blace”:

Gornja Jošanica

Selo Jošanica nalazi se na obroncima Jastrepca, na nadmorskoj visini od 763 metara. Prostrane listopadne i četinarske šume pravi su ukrasi ovog mesta, a po svojoj lepoti izdvajaju se prelepe topole koje možete sresti na svakom koraku.

 

Kroz selo teče reka, koja se račva na mnoštvo kanala. Tu su i brojni izvori i potoci, pa možemo reći da je ovo mesto pravo selo na vodi. U Gornjojošanskoj reci ima dosta vrste riba, a posebno je interesantna zastupljenost pastrmke, što je znak izuzetno čiste vode.

 

Pored reke, iznad naseljenog dela sela, na obroncima Jastrepca, nalazi se izletište meštana poznato pod imenom Ripalište. Visoki vodopad čini ovo mesto predivnim i pravim za odmor, uživanje i druženje.

Seoska crkva sagrađena na brdu odakle se pruža pogled na celo selo ali i na padine Kopaonika, kao i na Kruševac, Brus, je takođe mesto koje morate obići ako ste u Jošanici…

 

Crkva je sagrađena na mestu gde su nekada bila tri kamena na kojima bi svi putnici namernici zastali i seli da odmore, uživajući u prirodi i jedinstvenom pogledu. Tako je ovo mesto dobilo ime Čučavac.

 

Za one koji vole zdravu hranu, Gornja Jošanica je meka samoniklog jestivog bilja, sremuša, koprive, maslačka, divnjih jagoda i kupina, jabuka, krušaka… Veliki je broj voćnjaka, najviše pod šljivama, a posebno je zastupljen veliki broj oraha, po čemu je Jošanica nadaleko poznata. Brojni su i jabučnjaci, a u poslednje vreme povećavaju se i zasadi pod malinom i kupinom. Šume su bogate jestivim pečurkama: vrganj, lisičara, kraljevka…

 

Lovište „Veliki Jastrebac“ obuhvata teritoriju ovog sela i ovde je moguć lov na divlju svinju, zeca, šumsku šljuku…

 

Svake godine početkom avgusta meseca, u Jošanici se okupljaju bivši i sadašnji meštani sela, gde uz igru i pesmu proslavljaju svoj susret. Veliki broj stanovnika ovog sela je na privremenom radu u inostranstvu (Švedska, Švajcarska, Nemačka…), te je upravo ova manifestacija prilika da se vide sa svojim rođacima, prijateljima, da ugoste veliki broj posetilaca. O značaju koji ovaj događaj ima za Jošance i okolinu govori i manifestacija „Zavičajni susreti “, koja se svake godine održava u toku avgusta.

 

Na pet kilometra udaljenosti od Gornje Jošanice, na obroncima Jastrepca, nalazi se manastir Ajdanovac.

 

Ovaj manastir predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.  Manastirska crkva posvećena svetom Đorđu, podignuta je oko 1321. godine ili neposredno po turskom osvajanju Balkana (oko 1485), a živopisana 1492. godine. Manastir ima i konake, a jeromonah Lukijan, koji se već 21 godinu sam stara o celom manastirskom kompleksu, sa osmehom na licu dočekuje i ispraća svakog gosta…

 

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=488140

16 nov 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions