U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Predavanje o arheološkom nasleđu

Autor 11 okt 2017

PROKUPLJE- Povodom 71 godine od svog osnivanja Narodni muzej Toplice u saradnji sa Srpskim arheološkim društvom organizovao je predavanje na temu „Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa“. Na ovu temu govorili su predsednik Srpskog arheološkog društva dr Adam Crnobrnja i arheolog i muzejski savetnik u Narodnom muzeju Toplice Julka Kuzmanović Cvetković.

Kroz prezentaciju o ugroženosti arheološkog nasleđa u Srbiji i topličkom kraju ukazano je na važnost očuvanja arheološke baštine koja zapravo predstavlja našu ličnu kartu.
Ovom prilikom je istaknuto da se arheologija ne bavi samo prikupljanjem predmeta zbog njihove raritetnosti, estetske ili tržišne vrednosti, kao i da arheološka istraživanja predstavljaju kompleksan proces, tokom kojeg se prikaupljaju razni uzorci materijalnih ostataka, pomoću kojih se rekonstruiše način života u prošlosti.
– Zbog toga svako oštećenje celovitosti arheološkog lokaliteta dovodi do gubitka informacija o životu naših prethodnika, što neminovno umanjuje količinu podataka i mogućnosti za proučavanje prošlosti. Arheolozi, ali i sve strukture društva moraju da rade na očuvanju arheološkebaštine. Istorijska arheološka čitanka Toplice je veoma bogata arheološkim nalazištima i mi ne treba da je zatvaramo, već treba da je sačuvamo za buduća pokolenja, rekla je na predavanju „Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa“, arheolog i muzejski savetnik Julka Kuzmanović Cvetković.
Govoreći o ovoj temi predsednik Srpskog arheološkog društva Crnobrnja je istakao da jenamera ove institucije da se kroz saradnju sa donosiocima odluka i stručnim službama lokalnih samouprava započne šira kampanja podizanja svesti o značaju očuvanja arheološkog nasleđa.
-Podizanjem svesti o značaju arheološke baštine, upoznavanjem sa propisima i procedurama kao i kroz ukazivanje na dobre i loše primere delovanja lokalnih samouprava, smatramo da se u znatnoj meri može popraviti odnos šire zajednice prema arheološkom nasleđu, naglasio je Crnobrnja.

Pročitajte i...  U ženskoj fudbalskoj reprezentaciji Srbije tri igračice iz Toplice


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=69908

11 okt 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Predavanje o arheološkom nasleđu”

  1. mira

    Svojim dugogodisnjim radom Julka Kuzmanovic Cvetkovic dala je nemereni doprinos Narodnom muzeju Toplice.Utkala je svoje znanje i rad u otkrivanju i cuvanju arheoloske bastine.Saradnjom sa srodnim institucijama bilo je moguce uciniti maksimum .

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up