U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Predavanje o tehnologiji gajenja i proizvodnje jagodičastog voća

Autor 15 mar 2019

PROKUPLJE- U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju je juče održano predavanje na temu “Tehnologija gajenja i proizvodnje jagodičastog voća”.

Ovom predavanju, osim poljoprivrednika iz Prokuplja i tri opštine Topličkog okruga, prisustvovao je i pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević, kao i predstavnici holandske ambasade, lokalne samouprave, mnogobrojni stručnjaci za proizvodnju jagodičastog voća.
Pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević, izjavio je da Toplica poseduje sve prirodne preduslove za proizvodnju voća, a samim tim i jagoda, kupina i malina.
-Mnogobrojnim merama i subvencijama, Ministarstvo poljoprivrede podstiče i proizvodnju jagodičastog voća, koje je u poslednjih nekoliko godina u ekspanziji u Toplici, izjavio je on i dodao da svu stručnu pomoć proizvođači ovog voća mogu da dobiju i od savetodavaca Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju.
Zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, rekao je da je impresioniran velikim brojem prisutnih poljoprivrednika, koji su pažljivo poslušali predavanje.
-Raduje činjenica da je sala popunjena do poslednjeg mesta, da je interesovanje za predavanje veliko. Očigledno je da mnogi žele da unaprede proizvodnju, odnosno da krenu sa proizvodnjom jagodičastog voća, izjavio je on i naglasio da ga raduje što predavanju prisustvuje izuzetno veliki broj mladih ljudi.

-Da bi se krenulo sa proizvodnjom jagode, maline, kupine, borovnice neophodno je da se izabere prava lokacija i izvrši hemijska analiza zemljišta. Poboljšanje kvaliteta parcele na kojoj se planira sadnja, može da se izvrši na osnovu preporuke stručnjaka. Sadni materijal mora da bude zdrav i sertifikovan od strane registrovane firme koja se bavi proizvodnjom sadnica, izjavili su predavači i istakli da se proizvodnja jagodičastog voća može obavljati u staklenicima, plastenicima i na otvorenom prostoru.
-Za dobar, kvalitetan, zdrav i bezbedan rod, neophodno je primeniti sve agrotehničke i zaštitne mere. Zbog toga je potrebno da proizvođači ovog voća budu edukovani i sarađuju sa stručnjacima iz oblasti jagodičastog voća, rečeno je na predavanju o uzgoju jagodičastog voća.

Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
free download udemy course
download lenevo firmware
Download Best WordPress Themes Free Download
free online course

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=463034

15 mar 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up