U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Predsednik Opštine Blace potpisao Memorandum o razumevanju na zaštiti jezera Ćelije: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda do 2020. godine

Autor 6 feb 2019

BLACE- U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac danas je potpisan Memorandum o razumevanju na zaštiti i održivom korišćenju jezera Ćelije između grada Kruševca i opština Brus, Blace i Aleksandrovac. Memorandum su potpisali gradonačelnik Kruševca Jasmina Palurović i predsednici opština Brus – Milutin Jeličić, opštine Blace – Milan Ćurčić i opštine Aleksandrovac – Jugoslav Stajkovac.

Memorandum o razumevanju ima za cilj da ukaže na zajednički budući pravac delovanja učesnica, kao i da naglasi potrebu da se postepeno, uz međusobno razumevanje i uvažavanje, a prema detaljnijem Akcionom planu koji će biti naknadno usvojen, ide ka rešavanju pitanja od značaja za sveobuhvatno održivo upravljanje akumulacijom Ćelije i vodnim resursima.

Pored dugoročne perspektive Memorandum o razumevanju obuhvata i više konkretnih aktivnosti koje će učesnice sprovoditi u kratkom vremenskom periodu.Prisutne je pozdravila gradonačelnik Jasmina Palurović, ističući značaj rešavanja višegodišnjeg problema zagađenja jezera Ćelije, ali i izrade strategije integralnog upravljanja otpadnim vodama.

Pročitajte i...  (Video) Kosanica dobra ali nedovoljno za pobedu

Okvir za prečišćavanje otpadnih voda u reonu akumulacije Ćelije će činiti postrojenja i prateća infrastruktura  za prečišćavanje otpadnih voda u lokalnim samoupravama.Kako je izjavio načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, Memorandum o razumevanju se naslanja na zaključke Saveta RUO o formiranju Regionalnog koordinacionog tela za zaštitu životne sredine i usvajanju Nacrta sporazuma o zaštiti i održivom korišćenju jezera između grada Kruševca i opština Brus, Blace i Aleksandrovac.

Memorandumom o razumevanju preciznije se reguliše praćenje ukupnih prirodnih procesa u reonu, izrada jedinstvene baze podataka, praćenje izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i prateće infrastrukture, definisanje opcija za upravljanje…

Lokalne samouprave formiraće Radnu grupu koja će usko sarađivati sa Republičkom direkcijom za vode, nadležnim ministarstvima i drugim organima. O tome je detaljnije govorila Dobrila Kujundžić iz Republičke Direkcije za vode.

Pročitajte i...  Sutra i prekosutra biće otežano vodosnabdevanje u Blacu

Ispred SKGO obratio se generalni sekretar Đorđe Staničić, kao predstavnik organizacije koja u saradnji sa Švedskom asocijacijom regiona i opština  i uz pomoć Vlade Švedske, sprovodi program „Podrška lokalnim samoupravama na putu pridruživanja EU – druga faza“.

Inače, iz IPA fondova obezbediće se sredstva za izgradnju dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda  (u Brusu i Blacu) koja bi trebalo da budu izgrađena do 2020. godine.

U nastavku je održana radionica na temu investicija u oblasti upravljanja otpadnim vodama, u kojoj su učestvovali i eksperti iz Švedske.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=460996

6 feb 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

9 komentara za “Predsednik Opštine Blace potpisao Memorandum o razumevanju na zaštiti jezera Ćelije: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda do 2020. godine”

 1. Realno

  Koji predsednik, ovaj iz prvog reda ili ovaj iz senke neki red iza.
  Kukala nam majka sta dočekasmo.

 2. Anonimni

  Jel ono Jutka na slikama?Sad ce Jutka sve da ucutka.

 3. Blačanin

  Koliko se ja razumem u te stvari, opština Blace ima samo JEDNOG predsednika koji sedi u PRVOM redu. Ostali koji glume veličinu mogu samo da umišljaju da su neko i nešto.

 4. BILEĆANAC

  Ovaj Memorandum je još jedan realan korak u realizaciji ovog strateškog projekta od ogromnog značaja za sve opštine koje koji su isti potpisale.To dokazuje i da opština Blace učešćem u realizaciji istog konačno rešava višedecenijski problem zagađenja vodnog resursa naše Blatašnice i okoline rečnog toka iste koji je ugrožavao meštane,njihov svakodnevni život i radove na njivama i baštama. Blatašnica će konačno ponovo biti čista i prirodno stanište za ribllji svet i vrste koje žive u tim vodama.To je suština za svakog dobronamernog građanina koju će sigurno prepoznati,a time i pozdraviti i podržati dosadašnje aktivinosti Predsednika opštine Blace Milana Ćurčića,da se ovaj projekat realizuje.Upravo ova i mnoge druge altivnosti pokazuju da je on odgovoran predsednik sa autoritetom koji za svo ovo kratko vreme od kada je na ovoj funkciji, radi u interesu građana , i da svakog momenta bez straha i stida može položiti račune građanima čiste savesti za razliku od nekih drugih.Samo napred.Istina, a ne laži moraju konačno isplivati na površinu to je neminovno.

 5. Marica

  Samo ih pogledaj sve i posle kažu što ljudi svaki dan sve više demonstriraju.

 6. Vidoje

  Opština Blace ima jednog predsednika. Ostali su bivši, smenjeni, razrešeni, nebitni.

 7. Mestanin

  Put Blace_ Beloljin obecano asfaltiranje pre nekoliko godina, puteve po selima pune tri puta godišnje peskom. Laz, laz, sramota.

 8. Sima

  Jos jedan od razloga da se svi gore sastanu je bio kao potpisivanje memoranduma…., ma kako da ne . Kada god je potrebno narodu zamazati oci svako od njih izlazi sa svojim stavom kako ce se sve to resiti ubrzo a u stvari od toga nema nista. cisto mlacenje slame i zamajavanje naroda i naravno pranje para

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up