U kategoriji Blace, Kuršumlija, Politika, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić danas položio račune građanima za osam godina vlasti

Autor 3 mar 2020

KURŠUMLIJA- Na današnjoj sednici SO Kuršumlija predsednik opštine Radoljub Vidić podneo je izveštaj o radu od 2012. godine, kada je prvi put izabran za predsednika, do danas.

Prvo sa čim smo se suočili je izuzetno loša demografska slika naše opštine – negativan prirodni priraštaj i veliko iseljavanje u druge gradove i inostranstvo.
Uradili smo ono što smo u tom momentu mogli – uveli smo nadoknade za porodilje.
Svakako da to nije osnovni razlog ali se zadnjih godina rađa oko 40 beba više nego u periodu pre 2012. godine.
Takođe smo pokrenuli stipendije za srednjoškolce i studentske nagrade za najbolje đake i studente.
Mislim da smo jedina opština u Srbiji sa tako sveobuhvatnim paketom mera populacione politike.
Za mnoge je iznenađenje da imamo podužu listu čekanja za upis u vrtić, što ćemo rešiti završetkom druge faze vrtića „Čarolija“.
Sledeća mera koju smo uveli bila je usmerena da se nekako pomogne preostalim poljoprivrednim proizvođačima, uveli smo subvencije koje imaju za rezultat veliko povećanje površina pod voćnim zasadima, otvoreni su i manji prerađivački kapaciteti.
Veliki izazov je bilo i stanje u komunalnom preduzeću. 6 meseci neisplaćenih zarada, više godina nisu uplaćivani porezi i doprinosi, bez opreme i mehanizacije – jednostavno devastirano preduzeće, kao da je pripremano za neku bagatelnu prodaju.
Izmirili smo sve obaveze prema zaposlenima, nabavili više novih mašina i kamiona, tako da komunalno sada ostvaruje novčane prihode od svog rada i pozitivno posluje bez obzira što su nam cene komunalnih usluga među najnižima u Srbiji. Svi smo svedoci koliko je podignut nivo higijene.

RADNA MESTA

Prema statističkim podacima u Kuršumliji je 2012. godine bilo zaposleno 3.450 lica, što nije bio realan podatak jer je u ŠIK-u, Žuboru, Selovi bilo ljudi koji su se vodili kao zaposleni, a u stvari su bili kući i čekali socijalni program i povezivanje radnog staža, što se uz našu pomoć i desilo u narednom periodu. Takvih je bilo preko 200.
Simpo Šik je verovatno zbog političkih pritisaka imao mnogo više zaposlenih nego što je potrebno. Oko 200 radnika je u proteklom periodu prihvatilo socijalni program i otišlo iz preduzeća.
Sada je broj zaposlenih u Kuršumliji 3.952 što znači da je otvoreno 502 novih radnih mesta zahvaljujući mnogo boljoj ekonomskoj i poslovnoj klimi u Srbiji i Kuršumliji.
Pored Planinke i Simpo Šik-a, imamo dosta uspešnih privatnih preduzeća i preduzetnika koji šire svoje poslovanje i zapošljavaju nove radnike.
U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje svake godine se kroz programe samozapošljavanja otvori po 30-ak novih firmi, koje kasnije i same zaposle po nekog radnika. Konačno su u Kuršumliju stigle veće investicije zahvaljujući našim aktivnostima i kontaktima sa Vladom Srbije i predsednikom Vučićem.
Imamo jednu investiciju iz Izraela, gde je upošljeno prvih 30 radnika, konačno je rešen status Kuršumlijske banje čiji je sada vlasnik jedna od najboljih kompanija u regionu i tamo se uveliko radi na obnovi i uređenju.
Stigla je i jedna velika državna investicija u vidu izgradnje fabrike u Pljakovu. Kreće i nastavak gradnje brane Selova a gradi se i veliki hotel u Lukovskoj banji.
Zahvaljujući ovim investicijama, procena je da će u narednom periodu posao naći oko 600 nezaposlenih.
Naravno da se očekuje dalji razvoj postojećih firmi i otvaranje novih.

IZNOS ZARADA

201220162019
KURŠUMLIJA24.282,00 (213 eura)34.631,00 (279 eura)44.867,00 (380 eura)
SRBIJA41.374,00 (363 eura)46.097,00 (371 eura)54.919,00 (465 eura)
Kurs Eura114,00124,00118,00

 

INFRASTRUKTURA

Za kvalitetan razvoj infrastrukture potrebno je najpre pripremiti dobru dokumentaciju. U tom pravcu smo usvojili prostorni plan, plan generalne regulacije, više planova detaljne regulacije u gradu i banjama, urbanističkih projekata.
Imamo projektno-tehničku dokumentaciju za regulaciju reke Toplice, zamenu azbesnih cevi, za rekonstrukciju osnovnih škola i vrtića Sunce, kolektore i prečistače otpadnih voda za Prolom i Lukovsku banju, vodosnabdevanje Prolom banje, kanalizacija za naselje Markoviće i više ulica.
U pripremi je projektna dokumentacija za prečistač otpadnih voda u Kuršumliji, kanalizacija u naselju Veljkoviće, regulacija Lukovske reke i drugo.
Što se same izgradnje tiče, asfaltirano je oko 50 manjih ulica u gradu, a od većih Toplička, Kosovska, Palih Boraca, 16. Februara, u pripremi su ulice Vuka Karadžića i Karađorđeva.
Puno je rađeno na izgradnji i rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže – vodovodne _____ km, kanalizacione ______ km.
Asfaltirani su putevi prema Konjuvi, Dedincu, Donjem Točanu, Dobrom Dolu, u Prolom banji, Krtoku, Vrševcu. Rekonstruisani su putevi prema Prolom i Lukovskoj banji.
Urađeno je više desetina kilometara putava sa struganim asfaltom i popravljeno više od 350 km lokalnih i nekategorisanih puteva, gde imamo puno problema sa bujicama koje nam nose ono što uradimo. Izgrađeni su i novi rezervoari za vodosnabdevanje. U završnoj fazi je izgradnja gradskog trga i druge faze vrtića Čarolija.

SARADNjA SA VLADOM SRBIJE I DONATORIMA

Više Projekata smo uspeli da uradimo zahvaljujući pomoći Vlade Srbije preko raznih ministarstava i kancelarija.
Preko Ministarstva za građevinu i Puteva Srbije asfaltirano je ili rekonstuisano više desetina kilometara lokalnih puteva i ulica, a neki se i trenutno rade. Ministarstvo privrede je finansiralo nekoliko putnih pravaca, projektnu dokumentaciju i vodovod u Barlovu.
Ministarstvo poljoprivrede je finansiralo izgradnju atarskih puteva a Srbija vode su uložile 50.000.000,00 dinara u uređivanje Toplice i Kosanice i zaštiti od poplave. To su prva ulaganja u naše reke posle 40 godina.
Ministarstvo za lokalnu samoupravu nam je odobrilo 43.000.000,00 dinara za kompletnu rekonstrukciju bioskopa, a pre toga su uplatili za rekonstukciju kuhinjskog bloka i sanitarnih čvorova vrtića Sunce i za uređenje uslužnog centra.
Ministarstvo bez portfelje za populacionu politiku je preko dva projekta finansiralo potrebnu opremu za oba vrtića – oko 12.000.000,00 dinara.
Ministarstvo za rad i socijalnu politiku je u više navrata pomagalo socijalno ugrožene građane Kuršumlije i Projekte „Pomoć u kući“.
Ministarstvo sporta je pomagalo uređenje sportskih terena i igrališta.
Ministarstvo turizma je finansiralo izgradnju ulice u Lukovskoj banji i turističku signalizaciju.
Najviše sredstava smo dobili, a još više očekujemo od Kancelarije za javna ulaganja. 70.000.000,00 dinara je uloženo u sanaciji bujičnih tokova i sanaciji i izgradnji propusta i mostova posle nepogoda iz 2018 godine. Projekti za rekonstukciju obe osnovne škole i uređenje dvorišta su oko 300.000.000,00 dinara i realizacija se očekuje ove godine. Iz te Kancelarije očekujemo i finansiranje i izgradnju kanalizacione mreže u Markoviću i Veljkoviću zašta imamo dokumentaciju a vrednost je oko 100.000.000,00 dinara.
Vojska Srbije je pomogla izgradnju mostova u Trećaku i Mehanama.
Dobrim Projektima smo privukli i dosta donacija u Kuršumliji. Najbolju saradnju smo imali sa Evropskim progresom koji je finansirao natkrivanje zelene pijace, izgradnju nove laboratorije u Domu Zdravlja, grejanje i ventilaciju u Sportskoj hali, delimičnu rekonstukciju OŠ „Miloje Zakić“, zamenu azbestnih cevi u Topličkoj ulici i nekoliko planova generalne i detaljne regulacije. Naše učešće u tim projektima je bilo minimum 10%.
Japanska vlada je donirala kamion smećar i novu stolariju u OŠ „Drinka Pavlović“
Fondacija „Help“ i ekumenska organizacija su finasirale uređenje romskih naselja u Berlovu i Kuršumlija.
Fondacija „Ana i Vlade Divac“ je izgradila most u Kuršumlijskoj banji i finansirala projekte mladih.
Preko Komesarijata za izbeglice i raseljena lica je kupljeno više seoskih gazdinstava i nabavljan je građevinski materijal.
Veliku pažnju smo poklanjali i zdravlju naših građana pošto ministarstvo ne prepoznaje veličinu teritorije nego samo broj stanovnika kod odobravanja broja lekara. Finansiramo još jednu smenu u Hitnoj službi, povećali smo subvencije Domu Zdravlja, izgradićemo lift i novu zgradu Hitne službe.
Po zvaničnim parametrima naš Dom Zdravlja je najbolji u regionu a među prvima u Srbiji. Dobijena je akreditacija na maksimalni period – 7 godina.
Konačno se struka usaglasila oko obnove manastira sv. Nikola, radovi su ugovoreni a sredstva obezbeđuje država – 5.000.000,00 dinara, Planinka – 6.000.000,00 dinara i Opština 4.000.000,00 dinara. Gradiće se i vizitorski centar.
U saradnji sa niškom Eparhijom dostojanstveno je obeleženo 850 godine od izgradnje manastira.
Preko Turističke organizacije se organizuje veliki broj privrednih i kulutno-zabavnih manifestacija. Opština Kuršumlija je bila pobednik na konkursu za najbolju destinaciju Evrope iz Srbije – Eden 2019.
Značajna sredstva ulažemo i u sport i rekreaciju. Izdvajanja za sportske klubove su više nego udvostučena u odnosu na 2012 godinu. Poboljšana je infrastruktura u i oko Sportskog centra, nabavljeno je dosta novih sprava za vežbanje, a broj korisnika se puno uvećao.
Ulažemo i u školski sport i zahvaljujući dobroj organizaciji, već tri puta smo bili domaćini sportskih igara mladih i redovno imamo ekipe na završnom takmičenju u Splitu.

Svakako da smo imali i problema u radu koje su izazvale različite okolnosti. Struktura zaposlenih u Opštinskoj upravi nije ni blizu adekvatna. Primili smo nekoliko mladih inženjera od kojih očekujemo rezultate u budućnosti.
Bilo je izvođača koji nisu radili kvalitetno i probijali su rokove, što je delom posledica i toga da je najniža cena = najpovoljnija ponuda, što nije uvek slučaj.

Zahvaljujem se na korektnoj saradnji svim odbornicima, članovima Opštinskog Veća, saradnicima, direktorima preduzeća i ustanova i svim građanima naše opštine, a svima koji izlaze na predstojeće izbore želim puno uspeha.

Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=478536

3 mar 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

41 komentara za “Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić danas položio račune građanima za osam godina vlasti”

 1. Komsija

  Bravo. Nadam se da ce isti covek sa svojim saradnicima nastaviti da uspesno vodi ovaj grad.

 2. Dokle da lažete ljude više !

 3. Lepo zvuči, ali

  Kad gledam ove brojke sve mi izgleda sasvim korektno da ne kažem odlično ali kad se okrenem oko sebe nešto ne vidim idilu

 4. Gradjanin

  Bravo Vidicu samo napred

 5. Miroslav

  Srtatistika naša dika sve što želiš to naslika

 6. Član

  Idemo predsedniče u još jedan mandat

 7. Zajebant

  Čoveče, baš se namučio dok je ovo pripremio i napisao

 8. Novi

  Da li je ovo dobro ili je moglo i bolje neznam ali znam da je vreme za nove ljude

 9. Violeta Jakovljevic

  Putuj igumane za manastir ne brini……kraj

 10. Pravi primer ostalima kako treba da se radi, nas grad je za ovih 8 godina mnogo napredovao.. Ovo nece da priznaju i vide samo oni koji to ne zele!

  • Jovana Miletić lepo si rekla/rekao pošto neznam kog si pola ali vidim da si bot! Uznapredovali ste vi koji ste na opštinskom budžetu, jer otimate nama građanima na razno razne poreze i priraste.
   Što se tiče nataliteta mi ne rađamo decu da bi ste nam vi dali 40.000 jednokratnu pomoć, već zato što volimo decu! A gde su vaša deca a gde su naša? Sram vas bre bilo!!!

  • Slaviša Kostić Verujem da ne znas, jasno mi je po nacinu na koji pises.. A tvoja deca su kuci mala su, budi uz prave ljude i ne brini za buducnost dece… To ti je moj savet..A sto se tice poreza,porezi su se oduvek placali tako ce i biti ko god da bude predsednik.Znaci da je tebi odlicno cim ti 40000 dinara ne predstavlja nista, jos jedan dokaz da je ova vlast radila fantasticno! ‘Pozdrav gospodine Kosticu!!

  • Jovana Miletić Sva sreća pa ne zavisim od vlasti!!! A što se tiče dece moje ili tuđe sva deca treba da budu ravnopravna a upravo ste objasnili da treba biti uz vas da bi bili zadovoljni! NE PRODAJEMO SE ZA ŠAKU PRLJAVIH PARA!!!

  • Slaviša Kostić Pa valjda treba da budes uz one koji misle na buducnost ovog grada, a ova vlast je to i dokazala.. Naravno da su sva deca ravnopravna…Pare ste pomenuli samo Vi, ja nisam.. Samo sam videla da ne mislite ispravno.. Svakako je na Vama koga cete da podrzite na izborima.

  • Jovana Miletić biću uz vas kada mi budete dali subvenciju za zapošljavanje radnika u minimalnoj visini od 10.000€ po radniku i kada mi budete dali podsticaj i ne povratna sredstva za proširenje firme a do tada vas ne poznajem!!!

  • Da bi dobio „ne povratna“ sredstva prvo moraš da znaš da se nepovratna piše spojeno. A inače kad se radi o sredstvima ona su bespovratna a ne nepovratna.

  • Jovana Miletić a gde se vidi taj napredak osim sto svake godine raskopavate iste ulice i perete novac siromasnih gradjana

  • Jovana Miletić Prvo Kuršumlija po svim standardima nije grad , drugo da bi videla kako izgleda uređena varošica i država morala bi da odeš u Austriju na primer ili Češku , a u najmanju ruku da pogledaš neku ozbiljnu emisiju o uređenim zemljama na ozbiljnim TV a da to nisu Pink i Happy.

 11. Cane

  Kome da polaže račune. Narod ne zna ništa šta rade i muljaju.

 12. Dragan

  Hahahahahahahaha čuće neko ovo pa će da se smeje, ovo kad čita čovek u najmanju ruku izgleda kao Las Vegas.. a ono jad i beda. Ali dobro. Srećan put Predsedniku uz pesmu Al se nekad dobro jelo

 13. @Violeta Jakovljevic

  Oni koji te dobro poznaju znaju da si dosta vremena provodila kod manastira, mislim na kosturnicu, tako da je tvoj komentar bas originalan i trag jednog lepog vremena u tvom zivotu.
  Imaces dosta glasaca i ti to znas iz iskustva.
  Srecno na izborima, ima jos pristalica koji znaju ko si, sta si i kakva si, verujem da cete podrzati.

 14. Gradjanin

  Svaka cas predsedniku samo da procita imena novozaposlenih i firme u kojima rade

 15. Milos Djokic

  Podrzavam predsednika i glasacu za njega.
  Pozdrav i Kursumlijske Banje

 16. Samo polovina od tih zaposlenih radi u Prokuplju u „Leone“!

 17. Ani

  Osam godina ste nam pojeli i protraćili predsedniče. Sram Vas bilo. Stidite se.

 18. Krba

  Toliko je sve idealno da evo svakodnevno srećem zemljake po Nemačkoj i Sloveniji

 19. Nereformisani reformator

  Oglas: Menjam ovaj grad u kojem sada živim za za onaj koji je dat u predsednikovom izveštaju.

 20. Da li se ovi botovi i dalje prodaju za sendvic. Uradjeno je dosta toga ali zarad interesa znamo koga….dovoljno je pogledati centar grada ..ulice …sve je to moglo mnogo mnogo bolje….a ne sve sto se napravi posle izvesnog vremena treba da se prepravlja.. dopravlja..

 21. Gde je podatak koliko manje ljudi zivi u Kuršumliji?

 22. Ma mislim da nije loša varijanta da to zameniš za funkciju predsednika Skupštine ..I budeš Poslanik u Skupstini Srbije..

 23. ceca

  svi koji treba da se zaposle prvo treba da se uclane u naprednu stranu ,uzalud znanje i diplome,ostaresmo na birou zato sto necemo u nijednu stranku

 24. A ulica mi Kosovska

  Pa ja živim u Švajcarskoj!!!

 25. kako cinite za kursumliju tako svi pobegose iz ove vukojebine glavom bez obzira . samo tako gospodo i ovde ce ostati samo penzioneri oni sto su nepokretni i naravno radnici planinke , svaka vam cas . i ja bih pobego al su mi iskopali kratere ispred kuce vec mesec dana nemogu autom da izadjem iz dvorista . tito 50 god pravio a vi strucnjaci sve pojebaste i prekopaste . allooo sramota je da se kursumlijska vlast oglasava za bilo sta

 26. Janko

  Tekst nije namenjen gradjanima kursumlije,Predizborni marketing za one koji neynaju nista o kursumliji,Koliko je sela ostalo pusto za tih osam godina.

 27. Zemljak

  Bravo na nasu vljast i na nasega predsednika. Kakav divan park u centar opstine na nasi gradjani. To mora da ceni zivalj. Onda daklje tu su i radna mesta. Svaka hvalja od moju porodicu. Ima te siguran gljas na nas sestoro.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions