Soko Banja

FAM
KulturaPoslednje VestiProkuplje

Predstavljen najnoviji broj „TOK-a“

PROKUPLJE- Novi, 64. broj časopisa „TOK“, predstavljen je ljubiteljima pisane reči u prokupačkom Domu kulture, a o njemu su govorili urednici Ljubiša Krasić i Saša Milovanović.

Kao urednik poezije Ljubiša Krasić je istakao važnost postojanja i uspešnog tridesetogodišnjeg rada Književne omladine Prokuplje, koja prema njegovim rečima i na stranicama časopisa zauzima značajno mesto. Predstavljeni su i autori, koji su nagrađeni na Đurđevdanskom književnom konkursu, a  uneverzitetski profesori jezika Dragiša Bojović i Mirjana Bojanić Ćirković, našli su se u ulozi žirija, ali i predstavili kao pesnici. Tako je Prokupčane, ovom prilikom, svojom poezijom po prvi put upoznao, profesor Filozofskog fakulteta u Nišu dr Dragiša Bojović.

 Zainteresovani ljubitelji poezije i poštovaoci ovog časopisa, imali su priliku da čuju i Slavimira Demirovića, koji je kazivao stihove o zaljubljenima. O filmu je govorio Dejan Dabić, ističući glumicu Ljiljanu Dragutinović i njenu zastupljenost na filmu i televiziji. O snovima, svesnom i nesvesnom, govorio je Saša Milovanović, a u odeljku „Tumačenja i prikazi“, recenzent Ljubiša Krasić, podvukao je važnost Milovanovićeve nagrađene zbirke „Pesme“, posebno u segmentu čuvanja reči od zaborava i njihovom jedinstvenom građenju.

U najnovijem broju ovog časopisa ljubitelji pisane reči mogu da pročitaju još mnogo toga što ih interesuje iz različitih oblasti društvenog života. Neizostavne rubrike su i „istorija“ „toplička sedma traka“, „eseji“, „ovde je nebo moje“, „prevod“.

– „TOK“ uspeva da kroz svoju misiju na najbolji način reprezentuje topličku kulturu, ali i da u Toplicu donese najznačajnije stvaraoce naše kulture uopšte. On je jedini časopis u Toplici, koji ima tradiciju dugu skoro pola veka, istakli su urednici ovog časopisa.

Na promociji najnovijeg broja časopisa za književnost, umetnost, kulturu i društvena pitanja „TOK“, svoje stihove čitali su i Maja Stanković, Milena Janković, Kristina Milošević i Ivana Đurković.

 „TOK“ je  kao i dosad, objavljen je u izdanju Književnog društva „Rade Drainac“, koje postoji i radi u okviru ove ustanove kulture.

Soko Banja
Back to top button