Soko Banja

FAM
DruštvoKuršumlijaPoslednje Vesti

Predstavljen projekat „Pomoć u kući“

KURŠUMLIJA- U sali SO Kuršumlija danas je predstavljen projekat  „Pomoć u kući“, koji  je deo ReLOaD regionalnog projekta, koji finansira  Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Zapadnom Balkanu (u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu* i Srbiji) i Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije.

Koordinator i logističar na projektu Sunčica Ivanović je pozdravila sve koji su došli povodom početka devetomesečnog projekta  Pomoć u kući, regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu koji finansira Evropska unija  a realizuje Program ujedinjenih nacija za razvoj i Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije. Ona je kazala da su osim nje za projekat zaduženi projektni menadžer Marko Filipović i saradnik za finansijske i administrativne poslove Jelena Milošević Milosavljević.

Prisutnima se obratio i predsednik Socijalnog saveta opštine Kuršumlija Jovica Đinović:

-Nadam se da će ovim projektom biti povećan obim, kvalitet i efikasnost socijalne zaštite pružanjem podrške ugroženim licima, prvenstveno osobama sa invaliditetom i starim osobama, kroz širenje pokrivenosti usluge ˝Pomoć u kući˝. Takođe se nadam se da će ovim projektom biti povećan opseg, kvalitet i pokrivenost usluga za stara lica i osobe sa invaliditetom, sa naglaskom na povećanje broja korisnika u ruralnim područjima opštine Kuršumlija uključivanjem u uslugu 60 novih korisnika, razvijeni kapaciteti za novih  šest gerontodomaćica  kroz akreditovane obuke pomoći u kući koje će pružati usluge u narednih sedam meseci. Takođe, ono što je veoma važno je izrada Akcionog plana za socijalnu zaštitu za opštinu Kuršumlija, poboljšan pristup uslugama za stara lica  i osobe sa invaliditetom kroz informisanje i senzibilizaciju zajednice i potencijalnih korisnika usluge-rekao je Đinović.

Projektni menadžer Marko Filipović je rekao da će se ovim projektom poboljšati kvalitet i pokrivenost opštine Kuršumlija uslugama “pomoći u kući” za stare osobe i osobe sa invaliditetom kroz povećanu efikasnost i efektivnost celokupnog sistema socijalne zaštite i definisanu startešku orijentaciju podrške.

-Očekivani rezultati projekta su povećan opseg, kvalitet i pokrivenost usluga za stare osobe sa invaliditetom sa naglaskom na povećanje broja korisnika u ruralnim područjima opštine Kuršumlija uključivanjem najmanje 60 starijih osoba i OSI u usluge „ Pomoć u kući“, razvijeni kapaciteti šest članova organizacije kroz akreditovane programe, izrađen Akcioni plan za socijalnu zaštitu za opštinu Kuršumlija, poboljšan pristup uslugama za stara lica i osobe sa invaliditetom kroz informisanje i senzibilizaciju zajednice i potencionalnih korisnika usluga, promocija projekta i podrška donatora-rekao je Filipović.

Inače, Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije već sedam godina uspešno sprovodi uslugu “Pomoć u kući” za stara lica i osobe sa invaliditetom.

Soko Banja

2 komentara

  1. Presednice opstine Radoljube Vidicu nadji smestaj za samohrane oceve i majke sa cetvoro dece i sa decom ivalidima prvo to obezbedite dali malo dostojanstva imate i zalosti lep pozdrav za gospodina presednika opstine Radoljuba Vidica

  2. To udruzenje je jedino koje brinr o starima i nemocnima.Svaca cast za udruzenje puno uspeha u radu. Napred mare

Back to top button