Soko Banja

FAM

FAM

DruštvoPoslednje VestiProkuplje

Predstavljen projekat „Učimo svi zajedno“

PROKUPLJE- U Osnovnoj školi „Ratko Pavlović Ćićko“ danas je održan promotivni događaj, posvećen promociji inkluzivnog obrazovanja, u okviru projekta „Učimo svi zajedno“, koji sprovode UNUCEF i Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije, uz finansijsku podršku Evropske unije. Ovom događaju su prisustvovali predstavnici Unicef-a, Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije, Školske uprave u Nišu, predstavnici lokalnih samouprava, ustanova i organizacija.

-Ova škola i lokalna zajednica nedvosmisleno pokazuju da smo svi mi danas ovde zajedno jer duboko razumemo poruku „Učimo svi zajedno“. Takođe me raduje da ovaj skup pokazuje da se suštinski, u ovoj školi i široj zajednici, menja inkluzivna politika i praksa, a to najbolje naravno znaju deca kako se radi. Reč je o jednom velikom projektu koje vodi Ministarstvo prosvete, a mi iz Školske uprave u Nišu smo se uključili kao podrška. On se sastoji iz više komponenti, a samo jedna od njih je obuka za 200 škola i 4000 nastavnika, koja se odnosi na diferenciranu nastavu i modularni pristup učenju. Napravili smo model škole, koje su podržane, zatim resurs centre, koji poseduju tehnologiju, koja može da doprinese učenju dece, kojoj je iz bilo kog razloga to uskraćeno. Ono što je jako važno danas i ovde, jeste da je unapređena inkluzivna lokalna politika u ovom gradu, a to je značajno jer je jedan od retkih, koji poseduje Akcioni plan, koji vodi ka kvalitetnom obrazovanju. Važno je da razumemo, da sve ovo što činimo, jeste put koji jača ekonomiju i ne samo da smanjuje siromaštvo, nego vodi kvalitetnijem životu za svako dete i pojedinca u svom gradu, rekla je na promociji inkluzivnog obrazovanja u školi „Ćićko“, prosvetni savetnik Školske uprave u Nišu Tatjana Živanović.

Zamenik gradonačelnika Prokuplja dr Marko Kostadinović je pozdravio učesnike današnjeg događaja istakavši da Grad Prokuplje podržava socijalno-emocionalno učenje i nkluzivno obrazovanje.

-Verujemo da svako dete zaslužuje jednake mogućnostiu da uči i napreduje. Inkluzivno obrazovanje je opredeljenje grada. Za naš grad, suštinska uključenost svakog deteta u obrazovanje je zapravo investicija u smanjenje, odnosno eliminaciju siromaštva i društveni i ekonomski razvoj na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, istakao je dr Kostadinović.

O ciljevima Grada Prokuplja, u okviru inkluzivnog obrazovanja, govorio je većnik za socijalna pitanja Dejan Živković, rekavši da će od ovim projektom biti povećan obuhvat dece iz osetljivih grupa, pre svega dece romske nacionalnosti na svim nivoima obrazovanja i smanjenje stope odustajanja romskih dečaka, a pre svega devojčica.

-Takođe, radićemo na povećanju broja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u redovnim školama i predškolskim ustanovama, uz adekvatan sistem podrške. Nastojaćemo da unapredimo i povećamo kapacitete zaposlenih na svim nivoima obrazovanja i vaspitanja i obezbedimo kadrove, koji na nivou obrazovnih institucija daju stručnu i dodatnu podršku zaposlenima, kao i porodicama iz osetljivih grupa. Ovo su samo su neki od zadataka, koje smo postavili i koje ćemo nastojati da realizujemo u narednom periodu, istakao je većnik Živković.

Na ovom skupu je naglašeno da je u našoj zemlji, inkluzivno obrazovanje sve više prepoznato kao ključna komponenta za stvaranje društva, koje ceni različitosti i pruža jednake šanse svakom detetu.

-Nastavni planovi i programi se kontinuirano prilagođavaju kako bi se osiguralo da obrazovni sistem odgovara potrebama svih učenika. Tako stručnjaci, nastavnici i roditelji rade zajedno kako bi pružili podršku svakom detetu na putu ostvarivanja njihovih obrazovnih i ličnih ciljeva. Ovaj sveobuhvatan pristup obrazovanju doprinosi stvaranju inkluzivnog društva, koje poštuje i slavi raznolikost svojih građana, rekla je direktorka Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“ Vesna Todorović, koja je deo ovog projekta.

Promocija inkluzivnog obrazovanja u ovoj školi završena je zajedničkom radionicom, u kojoj su učestvovali učenici, nastavnici i predstavnici lokalne samouprave. Oni su oslikavali slova, koja čine slogan ovog projekta „Učimo svi zajedno“, ali i postavili reči na pano, poput „obrazovanje“, „ambicija“, „umetnost“, „zajedništvo“, koje bi trebalo da podstaknu sve nas da svakodnevno uvažavamo jedni druge, razmenjujući ono što znamo i deleći ono što imamo.

Evropska unija, Ministarstvo prosvete i UNICEF su 2021. godine udružili snage da poboljšaju dostupnost i kvalitet preduniverzitetskog obrazovanja za svako dete, posebno za decu nepovoljnog socio-ekonomskog statusa.

Projekat „Učimo svi zajedno“, polazi od strateškog opredeljenja Republike Srbije da je inkluzivno obrazovanje osnovno pravo svakog deteta i polazna tačka za razvoj pravednog, otvorenog i demokratskog društva.

Projekat je vredan 4,8 miliona evra bespovratne pomoći, a finansiraju ga Evropska unija i UNICEF.

2
0
Soko Banja

Povezano

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button