Smiley face
U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Nekategorizovano.

Predstavljen roman “Luzitijana”

Autor 5 jula 2018

KURŠUMLIJA- Dobitnik NIN-ove nagrade za roman “Luzitijana”, Dejan Atanacković, održao je promociju ove knjige u Kuršumliji, koju je organizovala Biblioteka. Atanacković naglašava da ovo nije istorijski roman već da je baziran na istorijskim činjenicama i na sadašnjosti. Rekao je da se kod nas gleda na istoriju kao na mit, ali on se nije bavio demistefikacijom istorije od majskog prevrata do 1915, već je to paralela sa strašnim devedesetim godinama. Podmladak iz tadašnje vlaste infiltriran je u strankama sadašnjice, i to je to bavljenje sadašnjošć, kazao je Atanacković. Roman je spoj vešto isprepletanih  priča o putovanjima, lutanjima, preobražajima i nestajanjima, na granici  progresa i ludila.

Dobitnik NIN-ove nagrade za roman “Luzitijana”, Dejan Atanacković predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni, sarađuje sa fiorentinskim Muzejem prirodnih nauka na predmetu „Body Archives” posvećenom istoriji predstava ljudskog tela.

– Kao vizuelni umetnik, od devedesetih imam  samostalne izložbe i povodom 100-godišnjice Velikog rata, napisao sam priču koja je imala vizuelni efekat a onda je samo ta priča proširena  u ovaj roman, gde se prelamaju fikcija i stvarnost a bazirana je na Doktorovoj kuli. Svako vreme i svaka epoha ima svoj pogled ka telu i u telu, i  pravo na ljudsku slobodu da se kaže sve otvoreno. Zatim drugi- drugačiji. Ludilo je  društvena  činjenica a ne samo medicinska pojava kroz faze koje društvo prolazi u teškim socijalnim uslovima. Gde glupost se infltrira u društvu kao nešto pozitivno a oni koji imaju  psiho-somatske bolesti   prosto izopštavaju iz društva. Ludak, kao figura. Zatim dolazimo do kretanja, migrant kao neko koji se kreće, ima pravac “odakle dolazi i gde ide”-kazao je Dejan Atnacković.

On je pojasnio da likovi u knjizi imaju deo njega , kako bi postigli potpuni kredibilitet i životvornost, i oni kao on  putuju od Beograda i ka Beogradu. Pa je to roman o “kretanju”. Tako i knjiga se sada potpuno otisnula i ima svoj brod kojim putuje do čitalaca.

Radnja romana se odvija u beogradskoj psihijatrijskoj bolnici tokom Prvog svetskog rata koja se nalazila u Doktorovoj  kuli. Predstavljena je  iz višeslojne, perspektive. Bila  je jedina autonomna teritorija u Srbiji koju neprijatelj nije okupirao i postaje republika slobodnih ljudi, ravnopravnih doktora i pacijenata pod nazivom „Luzitanija“, ima i parlament i vladu. Tako u romanu fantazija i ludilo postaju nalik na sadašnjost.  Ludilo je  ostrvo razuma tokom  ratne stvarnosti., utočište i način  suprotstavljanja opštem haosu.

Inače, Atanacković već priprema priče koje treba da objavi. Romanom je postavio visoke standarde postavši dobitnik prestižne nagrade tako da se očekuje stepenica viša u opusu njegovog književnog izražaja, a stagnacija je nešto što književni kritičari sigurno  ne očekuju, istakao je Atanacković.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82586

5 jula 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up